zalezy mi na znalezieniu pierwiastkow zespolonych tego wielomianu:
\(\displaystyle{ x^{5}+ x^{4}+x^{3}+x^{2}+x+1=0}\)
z gory dziekuje za pomoc.
Pierwiastki zespolone wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Pierwiastki zespolone wielomianu
\(\displaystyle{ $\begin{eqnarray*}
x^5+x^4+x^3+x^2+x+1 &\;=\;& 0 \\
(x+1)(x^4+x^2+1) &\;=\;& 0 \\
(x+1)\left(x^2-\frac{-1-\sqrt{3}i}{2}\right)\left(x^2-\frac{-1+\sqrt{3}i}{2}\right) &\;=\;& 0\\
&\ldots&
\end{eqnarray*}}\)
Dalej wiadomo juz jak Pozdrawiam.
x^5+x^4+x^3+x^2+x+1 &\;=\;& 0 \\
(x+1)(x^4+x^2+1) &\;=\;& 0 \\
(x+1)\left(x^2-\frac{-1-\sqrt{3}i}{2}\right)\left(x^2-\frac{-1+\sqrt{3}i}{2}\right) &\;=\;& 0\\
&\ldots&
\end{eqnarray*}}\)
Dalej wiadomo juz jak Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2008, o 21:25 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.