Liczby zespolone - rownanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
wo_jtas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 paź 2008, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Liczby zespolone - rownanie

Post autor: wo_jtas »

Rozwiązać w dziedzinie zespolonej równania. Nie wiem jak je rozwiązać, próbowałem ale nie wychodziło mi.

1.

\(\displaystyle{ z ^{4}+z ^{2}+1=0}\)

2.

\(\displaystyle{ z ^{2}+(1-j) ^{4}z+5=0}\)
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Liczby zespolone - rownanie

Post autor: setch »

1.
\(\displaystyle{ t=z^2}\)
wo_jtas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 paź 2008, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Liczby zespolone - rownanie

Post autor: wo_jtas »

dzieki
ODPOWIEDZ