Liczby zespolone równanie i szkicowanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Liczby zespolone równanie i szkicowanie

Post autor: Frey »

\(\displaystyle{ \left| z + \frac{1}{z} \right| = 2}\)

Podstawiając za z = a +bi otrzymałem następującą rzecz:

\(\displaystyle{ \sqrt{(a+ \frac{a}{a^{2}+b^{2}})^{2} + (b - \frac{a}{b^{2}+b^{2}})^{2} } = \sqrt{2}}\)

Jak dalej przekształcić lub narysować kombinowałem, ze dla z=1 równość jest spełniona jednak wykorzystanie tego nie pomogło mi w narysowaniu
ODPOWIEDZ