wyjaśnienie kilku rzeczy

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tomeks1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 paź 2008, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radomsko

wyjaśnienie kilku rzeczy

Post autor: tomeks1991 »

Jeśli chodzi o równania trzeciego stopnia z deltą ujemną, czytając temat o tym w wikipedii mam że pierwiastkiem rzeczywistym w równaniu
\(\displaystyle{ y ^{3}+py+q}\)
jest na pewno:
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{ \frac{-p}{3} } cos \frac{w}{3}}\)
i jeszcze dwa inne. Ok ale jeżeli p jest ujemne to jak może być to pierwiastek rzeczywisty. Rozpatrując wielomian:
\(\displaystyle{ y ^{3}-3y+ \frac{1}{2}}\)
program wylicza mi trzy miejsca zerowe w przybliżeniu: x1=-1,81 x2=0,16 x3=1,64
więc są one rzeczywiste. Prosze o jakiś odnośnik do wyjaśnienia co zrobić żeby pozbyć sie pierwiastków zespolonych, bo są to przecież rzeczywiste rozwiązania równania, jak obliczać przybliżone wartości pierwiastków zespolonych- jeśli sie da.
ODPOWIEDZ