Zapewne ten przykladzik jest dosyć prosty, ale jakos wychodzą mi cuda :/
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{8+24i}{3-i}}}\)
oblicz liczbę zespoloną
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
oblicz liczbę zespoloną
Pomnóż przez liczbę sprzężoną licznik i mianownik (3+i) ,powymnażaj, skracaj, a później skorzystaj z postaci trygonomoetrzycznej liczby zespolonej. Powinno wyjść...
oblicz liczbę zespoloną
Tak tez już wczesniej zrobilem. Tylko mam problem z zamianą na postac trygonometryczną :/ wychodzi coś takiego:
sqrt[3]{40i}
sqrt[3]{40i}
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
oblicz liczbę zespoloną
Pisz w texie jak możesz.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{8+24i}{3-i}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{8+24i}{3-i}}\cdot\frac{3+i}{3+i}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{24+8i+72i-24}{10}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{80i}{10}}=\sqrt[3]{8i}}\)
,a teraz \(\displaystyle{ \sqrt[3]{8i}=a+bi}\) dalej juz chyba sobie poradzisz ??
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{8+24i}{3-i}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{8+24i}{3-i}}\cdot\frac{3+i}{3+i}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{24+8i+72i-24}{10}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{80i}{10}}=\sqrt[3]{8i}}\)
,a teraz \(\displaystyle{ \sqrt[3]{8i}=a+bi}\) dalej juz chyba sobie poradzisz ??
oblicz liczbę zespoloną
Tak to jest jak sie pisze male i niewyraźne cyferki :/ w mianowniku wychodziło mi 2 bo 9 czytałem jako 1 teraz juz mi coś wyszło. Wydaje mi się, ze dobrze. Trzech pozostałych nie chcialo mi sie pisać
\(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3}i}\)