Rownanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
SowaX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 sty 2007, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stronie Śl.

Rownanie

Post autor: SowaX »

Witam.
Mam takie o to rownanie \(\displaystyle{ 2z + (3-i)zS = 5 + 4i}\) o robie to tak:
\(\displaystyle{ 2z + 2zS +zS - 3izS = 5+4i}\)
\(\displaystyle{ 4x + x - iy - ix +y=5 + 4i}\)
*gdzie S to liczba sprzezona jest
no i to rozwiazuje i mi wychodza bledne odpowiedzi. I jak to zrobic?
frej

Rownanie

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ z \overline{z} =\left| z \right| ^2}\)
Podstaw \(\displaystyle{ z=x+iy}\), wymnóż, pogrupuj i skorzystaj z tego, że dwie liczby zespolone są równe wt. i tylko wtedy, gdy ich części rzeczywiste i urojone są odpowiednio sobie równe.
SowaX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 sty 2007, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stronie Śl.

Rownanie

Post autor: SowaX »

No to ja probowalem tak zrobic jak mowisz. A ta wlasnosc co napisales to nie wiem gdzie mi sie ma przydac. Moglbym CIe prosic, abys zaczal troche ten przyklad robic? Z gory dziekuje
frej

Rownanie

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ 2(x+iy)+(3-i)(x^2+y^2)=5+4i \\ 2x+2iy +3x^2+3y^2-ix^2-iy^2=5+4i \\ 2x+3x^2+3y^2 +i(2y-x^2-y^2)=5+4i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+3x^2+3y^2=5 \\ 2y-x^2-y^2=4 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ