Rownanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
SowaX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 sty 2007, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stronie Śl.

Rownanie

Post autor: SowaX »

Znajdz liczby zespolone spelniajace rownanie.

\(\displaystyle{ \frac{z+2}{i-1}= \frac{3z+i}{2+i}}\)

Z gory dziekuje
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Rownanie

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ (z+2)(2+i)=(3z+i)(i-1) \\
z(2+i)+4+2i=z(-3+3i)-1-i \\
z(2+i+3-3i)=-5-3i \\
z(5-2i)=-5-3i \\
z=\frac{-5-3i}{5-2i}=\ldots}\)
SowaX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 sty 2007, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stronie Śl.

Rownanie

Post autor: SowaX »

A ja zamienilem z na z=x+iy i mi jakies dziwne rzeczy wyszly. Teraz wszystko ladnie wyszlo po wyliczeniu jak w odpowiedziach dziekuje
ODPOWIEDZ