równanie - liczby zespolone
równanie - liczby zespolone
Cześć!
Mamy rozwiązać równanie : \(\displaystyle{ z^3=-27}\)
Jak się za to zabrać ? Należy postawić \(\displaystyle{ z=x+iy}\) czy trzeba skorzystać z postaci wykładniczej liczby zespolonej ? Proszę o rozwiązanie tego równania.
Mamy rozwiązać równanie : \(\displaystyle{ z^3=-27}\)
Jak się za to zabrać ? Należy postawić \(\displaystyle{ z=x+iy}\) czy trzeba skorzystać z postaci wykładniczej liczby zespolonej ? Proszę o rozwiązanie tego równania.
równanie - liczby zespolone
\(\displaystyle{ (z+3)}\) , czyli \(\displaystyle{ z=-3}\)
Następnie mamy \(\displaystyle{ (z^2-3z+9)}\), więc \(\displaystyle{ \Delta}\)
Następnie mamy \(\displaystyle{ (z^2-3z+9)}\), więc \(\displaystyle{ \Delta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 14 razy
równanie - liczby zespolone
Jaki koniec? Ten warunek to dla równania kwadratowego w liczbach rzeczywistych a nie zespolonych. Normalnie liczysz deltę i pierwiastek z niej na zespolonych.
równanie - liczby zespolone
Czyli \(\displaystyle{ z_{1}=-3,\ z_{2}=\frac{3+\sqrt{27}}{2},\ z_{3}=\frac{3-\sqrt{27}}{2}}\)
Czy to jedyny sposób rozwiązywania tego typu równań ?
Przy okazji prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego równania :
\(\displaystyle{ z^3=8(1+i)^3}\)
Czy to jedyny sposób rozwiązywania tego typu równań ?
Przy okazji prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego równania :
\(\displaystyle{ z^3=8(1+i)^3}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
równanie - liczby zespolone
Można i de Moivrem się pobawić, albo na przykład tym, że
\(\displaystyle{ z^n=w^n\Rightarrow z=w\sqrt[n]{1}}\)
(przydatne np. w ostatnim przykładzie)
\(\displaystyle{ z^n=w^n\Rightarrow z=w\sqrt[n]{1}}\)
(przydatne np. w ostatnim przykładzie)
równanie - liczby zespolone
\(\displaystyle{ z^{3}=8(1+i)^{3} z^{3}=(8+8i)^{3}}\) Równanie ma mieć 3 pierwiastki. Jednym z nich na pewno bedzie \(\displaystyle{ z_{1}=2+2i}\) Jak policzyć dwa pozostałe ?
Obliczając de moivrem wyrażenie \(\displaystyle{ (8+8i)^3}\) mamy :
\(\displaystyle{ r=\sqrt{128}, \\ cos\phi=\frac{8}{\sqrt{128}}=\frac{\sqrt{2}}{2}, \\ sin\phi=\frac{\sqrt{2}}{2} \\ argz=\frac{\pi}{4} \\\
(8+8i)^{3}=[(\sqrt{128})^{3}(\cos 3\cdot \frac{\pi}{4} + i \sin 3\cdot \frac{\pi}{4})]=[128\sqrt{128}(\frac{-\sqrt{2}}{2} + i\frac{\sqrt{2}}{2})]}\)
Jednak nie wiem jak można skorzystac z tych obliczeń wyliczając równanie \(\displaystyle{ z^{3}=8(1+i)^{3}}\)
Obliczając de moivrem wyrażenie \(\displaystyle{ (8+8i)^3}\) mamy :
\(\displaystyle{ r=\sqrt{128}, \\ cos\phi=\frac{8}{\sqrt{128}}=\frac{\sqrt{2}}{2}, \\ sin\phi=\frac{\sqrt{2}}{2} \\ argz=\frac{\pi}{4} \\\
(8+8i)^{3}=[(\sqrt{128})^{3}(\cos 3\cdot \frac{\pi}{4} + i \sin 3\cdot \frac{\pi}{4})]=[128\sqrt{128}(\frac{-\sqrt{2}}{2} + i\frac{\sqrt{2}}{2})]}\)
Jednak nie wiem jak można skorzystac z tych obliczeń wyliczając równanie \(\displaystyle{ z^{3}=8(1+i)^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 14 razy
równanie - liczby zespolone
Jak masz jeden pierwiastek, to obliczenie reszty nie będzie problemem. Równanie ma mieć trzy pierwiastki trzeciego stopnia.
\(\displaystyle{ z_k = z_0(\cos\frac{2k\pi}{3} + i\sin\frac{2k\pi}{3}),\quad k = \{1,2\} \\ \\
z_0 = 2+2i}\)
\(\displaystyle{ z_k = z_0(\cos\frac{2k\pi}{3} + i\sin\frac{2k\pi}{3}),\quad k = \{1,2\} \\ \\
z_0 = 2+2i}\)
równanie - liczby zespolone
\(\displaystyle{ z_{0}=2+2i \\
z_{1}=(2+2i)(\cos \frac{2 \pi}{3} + i \sin \frac{2 \pi}{3}) \ \ \ \ k=1 \\ \cos120^{\circ}=cos(180^{\circ}-60^{\circ})=-\cos60^{\circ}=-\frac{1}{2} \\
\sin120^{\circ}=sin(180^{\circ}-60^{\circ})=\sin60^{\circ}=\frac{\sqrt{3}}{2} \\}\)
Podstawiając te wartości mamy :
\(\displaystyle{ z_{2}=(2+2i)(-\frac{1}{2} + i \frac{\sqrt{3}}{2})= -1 - \sqrt{3} + (\sqrt{3} - 1)i \\}\)
Dalej :
\(\displaystyle{ z_{2}=z_{1}(\cos \frac{4 \pi}{3} + i \sin \frac{4 \pi}{3}) \ \ \ \ k=2 \\
\cos240^{\circ}=cos(180^{\circ}+60^{\circ})=-\cos60^{\circ}=-\frac{1}{2} \\
\sin240^{\circ}=sin(180^{\circ}+60^{\circ})=-\sin60^{\circ}=-\frac{\sqrt{3}}{2} \\
z_{2}=(-1 - \sqrt{3} + (\sqrt{3} - 1)i )(-\frac{1}{2} + i \frac{\sqrt{3}}{2}) \\}\)
Proszę o sprawdzenie czy wszystko dobrze jest rozwiązane.
z_{1}=(2+2i)(\cos \frac{2 \pi}{3} + i \sin \frac{2 \pi}{3}) \ \ \ \ k=1 \\ \cos120^{\circ}=cos(180^{\circ}-60^{\circ})=-\cos60^{\circ}=-\frac{1}{2} \\
\sin120^{\circ}=sin(180^{\circ}-60^{\circ})=\sin60^{\circ}=\frac{\sqrt{3}}{2} \\}\)
Podstawiając te wartości mamy :
\(\displaystyle{ z_{2}=(2+2i)(-\frac{1}{2} + i \frac{\sqrt{3}}{2})= -1 - \sqrt{3} + (\sqrt{3} - 1)i \\}\)
Dalej :
\(\displaystyle{ z_{2}=z_{1}(\cos \frac{4 \pi}{3} + i \sin \frac{4 \pi}{3}) \ \ \ \ k=2 \\
\cos240^{\circ}=cos(180^{\circ}+60^{\circ})=-\cos60^{\circ}=-\frac{1}{2} \\
\sin240^{\circ}=sin(180^{\circ}+60^{\circ})=-\sin60^{\circ}=-\frac{\sqrt{3}}{2} \\
z_{2}=(-1 - \sqrt{3} + (\sqrt{3} - 1)i )(-\frac{1}{2} + i \frac{\sqrt{3}}{2}) \\}\)
Proszę o sprawdzenie czy wszystko dobrze jest rozwiązane.
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
równanie - liczby zespolone
Ja mam wątpliwości.
Odnośnie pierwszego przykładu. Delta wyniosła "-27", więc chyba powinieneś zapisać:
\(\displaystyle{ z _{1} =-3, \ z _{2} = \frac{3+ \sqrt{-27} }{2} , \ z _{3} = \frac{3- \sqrt{-27} }{2}}\).
No i według tego czego mnie do tej pory uczyli to:
\(\displaystyle{ z ^{3} =8(1+i) ^{3} z ^{3} =(2+2i) ^{3}}\).
Czy się mylę?
Odnośnie pierwszego przykładu. Delta wyniosła "-27", więc chyba powinieneś zapisać:
\(\displaystyle{ z _{1} =-3, \ z _{2} = \frac{3+ \sqrt{-27} }{2} , \ z _{3} = \frac{3- \sqrt{-27} }{2}}\).
No i według tego czego mnie do tej pory uczyli to:
\(\displaystyle{ z ^{3} =8(1+i) ^{3} z ^{3} =(2+2i) ^{3}}\).
Czy się mylę?
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 14 razy
równanie - liczby zespolone
Jak -27?
Jak równanie ma: \(\displaystyle{ (z^2-3z+9)}\)
To delta: \(\displaystyle{ \Delta = 9-36 = -25}\)
A to już i tak musi sobie z zespolonych policzyć (pierwiastki z -25).
Odnośnie drugiego: To że Cię do tej pory czegoś uczyli w liceum/technikum nie znaczy, że tak jest faktycznie.
Sprawdź sobie jakie liczby zespolone podniesione do potęgi trzeciej dają 8. A potem wypisuj głupoty.
Przypomnę jeszcze, że to dział Algebra / Liczby zespolone a nie liczby rzeczywiste...
Jak równanie ma: \(\displaystyle{ (z^2-3z+9)}\)
To delta: \(\displaystyle{ \Delta = 9-36 = -25}\)
A to już i tak musi sobie z zespolonych policzyć (pierwiastki z -25).
Odnośnie drugiego: To że Cię do tej pory czegoś uczyli w liceum/technikum nie znaczy, że tak jest faktycznie.
Sprawdź sobie jakie liczby zespolone podniesione do potęgi trzeciej dają 8. A potem wypisuj głupoty.
Przypomnę jeszcze, że to dział Algebra / Liczby zespolone a nie liczby rzeczywiste...
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
równanie - liczby zespolone
Sorki. Chodziło mi o po prostu o tego minusa i tak przepisałem. Ale mimo wszystko dzieki, że mnie uświadomiłeś.
@edit:
Od razu zaznaczyłem, że mam "wątpliwości".
@edit:
Od razu zaznaczyłem, że mam "wątpliwości".
równanie - liczby zespolone
Rozumiem że drugie równanie jest dobrze policzone ? Odnośnie pierwszego równania proszę wyjaśnienie jak w końcu powinno być policzone.
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 14 razy
równanie - liczby zespolone
Niezupełnie.
\(\displaystyle{ \sqrt{-25} = \sqrt{25\cdot(-1)} = 5\sqrt{-1} = 5i}\)
Choć ostateczna odpowiedź jest prawidłowa, to nieprawidłowe jest dojście do niej. Teoretycznie masz z tego cztery rozwiązania w zbiorze liczb zespolonych, z tym, że się powtarzają, więc ostatecznie masz dwa.
\(\displaystyle{ \sqrt{-25} = \sqrt{25\cdot(-1)} = 5\sqrt{-1} = 5i}\)
Choć ostateczna odpowiedź jest prawidłowa, to nieprawidłowe jest dojście do niej. Teoretycznie masz z tego cztery rozwiązania w zbiorze liczb zespolonych, z tym, że się powtarzają, więc ostatecznie masz dwa.