liczby zespolone do postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
dyzzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 10 lut 2008, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sląsk
Podziękował: 186 razy

liczby zespolone do postaci trygonometrycznej

Post autor: dyzzio »

podane liczby zespolone zapisac w postaci trygonometrycznej:

a) \(\displaystyle{ sin\alpha-icos\alpha}\)

b)\(\displaystyle{ -cos\alpha+isin\alpha}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

liczby zespolone do postaci trygonometrycznej

Post autor: Lorek »

Pobaw się wzorami redukcyjnymi, a wyjdzie.
Awatar użytkownika
dyzzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 10 lut 2008, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sląsk
Podziękował: 186 razy

liczby zespolone do postaci trygonometrycznej

Post autor: dyzzio »

juz się zdorzyłem zorientowac! dzięki:)
ODPOWIEDZ