znaleźć liczby rzeczywiste x, y spełniające podane równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
belzebub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 4 lis 2007, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

znaleźć liczby rzeczywiste x, y spełniające podane równanie

Post autor: belzebub »

Mam problem z takim, raczej prostym, równaniem:

\(\displaystyle{ \frac{x + yi}{x - yi} = \frac{9 - 2i}{9 + 2i}}\)

w odpowiedziech
\(\displaystyle{ x R , y = - \frac{2}{9} x}\)

tymczasem ja mnożąc na krzyż (tak chyba można?) dochodzę do sprzeczności, tzn liczba zespolona jest równa jej sprzężeniu, więc mi wychodzi, że nie istnieją liczby rzeczywiste x, y spełniające podane równanie.
Awatar użytkownika
hellsing
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 30 mar 2006, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kątowni
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 16 razy

znaleźć liczby rzeczywiste x, y spełniające podane równanie

Post autor: hellsing »

Jak liczba zespolona jest równa jej sprzężeniu to nie ma części urojonej a nie nie istnieje...
belzebub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 4 lis 2007, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

znaleźć liczby rzeczywiste x, y spełniające podane równanie

Post autor: belzebub »

Racja, dzięki za uwagę.

Niestety jednak w odpowiedziach jest y = -2/9x więc nadal nie wiem jak to rozwiązać.
cepelia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 paź 2008, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

znaleźć liczby rzeczywiste x, y spełniające podane równanie

Post autor: cepelia »

\(\displaystyle{ (x+yi)(9+2i)=(x-yi)(9-2i)}\)
z tego wynika że
\(\displaystyle{ x=9}\) a \(\displaystyle{ y=-2}\)

poza tym opcja szukaj polecam
ODPOWIEDZ