Mam takie zadanko:
Naszkicować na płaszczyźnie zespolonej poniższe zbiory:
a){z \(\displaystyle{ \in}\) C: arg(z+iz)=\(\displaystyle{ \frac{3\pi}{2}}\)}
b){z \(\displaystyle{ \in}\) C: \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}\leq arg(\frac{i}{z})}\)
Zbiór na płaszczyźnie
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Zbiór na płaszczyźnie
b) możesz skorzytać ze wzoru, że: \(\displaystyle{ arg\frac{z_1}{z_2}=argz_1-argz_2}\) ,a później normalnie rozpisać tzn:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}\leq argI-argZ)}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}\leq argI-argZ)}\)