Rozwiąż rownanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Eqauzm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 25 paź 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Jork co zachwyca...
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż rownanie

Post autor: Eqauzm »

Rozwiąż równanie:

a) \(\displaystyle{ z ^{3} = -1}\)

b) \(\displaystyle{ z ^{6} =-64}\)

z góry dzięki za pomoc
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Rozwiąż rownanie

Post autor: xiikzodz »

a)

\(\displaystyle{ -1=e^{\pi i}=\cos\pi+i\sin\pi}\)

Zatem rozwiazaniami rownania

\(\displaystyle{ z^3=-1}\)

sa takie liczby

\(\displaystyle{ e^{i\phi}=\cos\phi+i\sin\phi}\),

ze

\(\displaystyle{ 3t=\pi+2k\pi}\).

Stad

\(\displaystyle{ t\in\left\{\frac{\pi}{3},\frac{3\pi}{3},\frac{5\pi}{3}\right\}}\)

Zatem rozwiazaniami sa:

\(\displaystyle{ -1, \frac{1+i\sqrt{3}}{2},\frac{1-i\sqrt{3}}{2}}\)

b)

Po pierwsze:

\(\displaystyle{ |z|^6=|-64|=64=2^6}\)

skad \(\displaystyle{ |z|=2}\).

Po drugie:

\(\displaystyle{ \left(\frac{z}{|z|}\right)^6=\frac{z^6}{|z|^6}=\frac{z^6}{64}=\frac{-64}{64}=-1}\)

Zatem liczba \(\displaystyle{ t=\frac{z}{|z|}}\) spelnia rownanie:

\(\displaystyle{ t^6=-1}\),

ktorego rozwiazaniami, otrzymanymi podobnie jak poprzednio, sa liczby

\(\displaystyle{ t=e^{\frac{k\pi}{6}i}=\cos\frac{ k\pi}{6}+i\sin\frac{k\pi}{6}}\)

dla

\(\displaystyle{ k=1,3,5,7,9,11}\).

Ostatecznie wiec:

\(\displaystyle{ z=2e^{\frac{k\pi}{6}i}=2\left(\cos\frac{ k\pi}{6}+i\sin\frac{k\pi}{6}\right)}\)

dla

\(\displaystyle{ k=1,3,5,7,9,11}\).
Awatar użytkownika
Eqauzm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 25 paź 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Jork co zachwyca...
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż rownanie

Post autor: Eqauzm »

xiikzodz, czesc rozwiazywalas moje zadnie mam pytanie czy moglabys mi wytlumaczyc punkt a skad to zabralas
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Rozwiąż rownanie

Post autor: xiikzodz »

Nie wiem, czy rozumiem pytanie...

Zasadniczo do potegowania liczb zespolonych warto uzywac postaci trygonometrycznej:

\(\displaystyle{ z=|z|(\cos\phi+i\sin\phi)}\)

lub Eulera:

\(\displaystyle{ z=|z|e^{i\phi}}\).

Wtedy poteguje sie latwo:

\(\displaystyle{ z^n=|z|^n(\cos n\phi+i\sin n\phi)}\) (wzor de Moivre'a, czy jak on sie tam zwal)

\(\displaystyle{ z^n=|z|^ne^{n\phi}}\).

Dzieki temu rownania typu \(\displaystyle{ z^3=-1}\) szybko mozna rozwiazac: argument (czyli kat) liczby \(\displaystyle{ -1}\) to \(\displaystyle{ \pi}\), czyli wystarczy znalezc takie \(\displaystyle{ \phi}\), ze \(\displaystyle{ 3\phi=\pi}\) pamietajac o tym, ze katy rozniace sie o \(\displaystyle{ 2k\pi}\) daja te same liczby (\(\displaystyle{ \sin}\) i \(\displaystyle{ \cos}\) sa okresowe z okresem \(\displaystyle{ 2\pi}\)).
ODPOWIEDZ