równanie - l. zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Mido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 paź 2008, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

równanie - l. zespolone

Post autor: Mido »

Rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ z ^{4}}\) + 4 = 0

zrobiłem to ale wynik w książce inny, hmm może łatwe ale niech ktoś to zrobi jak może
Ostatnio zmieniony 20 paź 2008, o 21:22 przez Mido, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równanie - l. zespolone

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ z^4+4=0\\(z^2-2i)(z^2+2i)=0\\(z+1+i)(z-1-i)(z+1-i)(z-1+i)=0}\)
Mido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 paź 2008, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

równanie - l. zespolone

Post autor: Mido »

no do drugiej linijki doszedłem ale potem juz gorzej hmm a skąd takie przejście z 2 do 3 ??
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równanie - l. zespolone

Post autor: Lorek »

Noo ja skorzystałem z tego, że \(\displaystyle{ (1\pm i)^2=\pm 2i}\), z tym że w drugą stronę
ODPOWIEDZ