Zbiór punktów płaszczyzny

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
gosia19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 9 maja 2008, o 18:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 20 razy

Zbiór punktów płaszczyzny

Post autor: gosia19 »

Wyznacz zbiór punktów płaszczyzny zespolonej, spełniającej warunek:
\(\displaystyle{ a)\ ft|z+2 \right|- ft|z-2 \right|=3}\)
\(\displaystyle{ b) -1}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Zbiór punktów płaszczyzny

Post autor: soku11 »

Jakies dziwne te odpowiedzi... Mi wyszlo tak:
a)
\(\displaystyle{ z=x+iy\\
|(x+2)+iy|-|(x-2)+iy|=3\\
(x+2)^2+y^2-[(x-2)^2+y^2]=3\\
x^2+4x+4+y^2-(x^2-4x+4+y^2)-3=0\\
x^2+4x+1+y^2-x^2+4x-4-y^2=0\\
8x=3\\
x=\frac{3}{8}}\)


Bedzie to wiec prosta a nie jakas tam hiperbola.

b)
\(\displaystyle{ -1}\)
gosia19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 9 maja 2008, o 18:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 20 razy

Zbiór punktów płaszczyzny

Post autor: gosia19 »

Wiem, że już trochę czasu minęło, ale napisze sprostowanie, bo może się komuś przyda

W a odpowiedź jest dobra, błąd jest w rozwiązaniu kolegi powyżej
jak opuszczamy wartość bezwzględną to wyrażenie wygląda tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x+2)^{2}+y^{2}}- \sqrt{(x-2)^{2}+y^{2}}=3}\)

Ale i tak sie odpowiedź przydała, bo bez niej nie wiedziałabym co zrobić z tą dwójką
Plusik dawno dodany a teraz oficjalne dzięki i pozdrawiam
ODPOWIEDZ