Problem z przekształceniem liczby zespolonej do postaci tryg

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Ugonio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce
Podziękował: 45 razy

Problem z przekształceniem liczby zespolonej do postaci tryg

Post autor: Ugonio »

Witam,
byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś pomógł mi zapisać tę liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \frac{cos +isin }{cos + isin }}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Problem z przekształceniem liczby zespolonej do postaci tryg

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ =\frac{e^{i\alpha}}{e^{i\beta}}=e^{i(\alpha-\beta)}=\cos (\alpha-\beta)+i\sin(\alpha-\beta)}\)
Ugonio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce
Podziękował: 45 razy

Problem z przekształceniem liczby zespolonej do postaci tryg

Post autor: Ugonio »

Lorek pisze:\(\displaystyle{ =\frac{e^{i\alpha}}{e^{i\beta}}=e^{i(\alpha-\beta)}=\cos (\alpha-\beta)+i\sin(\alpha-\beta)}\)
dziękuję bardzo, a mogę wiedzieć, czy Twoje rozwiązanie z e jest na podstawie jakiejś własności; dlaczego właśnie tak należy to robić?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Problem z przekształceniem liczby zespolonej do postaci tryg

Post autor: Lorek »

dlaczego właśnie tak należy to robić?
Bo tak jest łatwiej A można oczywiście inaczej. A korzystam z tego, że
\(\displaystyle{ e^{ix}=\cos x+i\sin x}\) i \(\displaystyle{ \frac{a^b}{a^c}=a^{b-c}}\)
ODPOWIEDZ