Szukamy szukamy i nic.
\(\displaystyle{ \frac{x+yj}{x-yj}= \frac{9-2j}{9+2j}}\)
mamy taki przykład i teraz tak :
rozwiązuje go jak mnie próbują nauczyć czyli mnożę liczniki przez sprzężenie mianowników (oczywiście odpowiednich) i jeżeli chodzi o prawą stronę to nie ma najmniejszego problemu bo tam wychodzi liczba rzeczywista = 85 ale po lewej stronie w mianowniku dostaje równanie \(\displaystyle{ x^{2}+y ^{2}}\) i z nic w świecie nie wiem co z tym zrobić, jak się domyślam mnożenie obustronne żeby skrócić mianowniki jest złym rozwiązaniem zgodnie z zasadą dzielenia liczb zespolonych choć w jednym z postów znalazłem coś podobnego i tam właśnie kolega podpowiedział aby tak zrobić mianowicie chodzi o przykład \(\displaystyle{ \frac{1+yj}{x-2j}=3j-1}\)
kolega to pomnożył obustronnie przez \(\displaystyle{ (x-2j)}\) po czym po wymnożeniu dostajemy bardzo prosty układ równań do rozwiązania. Jak by ktoś miał chwilę i mógł pomóc to bym był bardzo dźwięczny.
[ Dodano: 16 Października 2008, 17:19 ]
no i co ? pomoże ktoś chociaż link do podobnego zadania, proszę
Szukamy x i y
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Szukamy x i y
generalnie to:
\(\displaystyle{ (x+yj)(9+2j)=(x-yj)(9-2j)}\)
i będzie układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
Choć w tym zadaniu to chyba od razu widać, że \(\displaystyle{ x=9}\) oraz \(\displaystyle{ y=-2}\).
\(\displaystyle{ (x+yj)(9+2j)=(x-yj)(9-2j)}\)
i będzie układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
Choć w tym zadaniu to chyba od razu widać, że \(\displaystyle{ x=9}\) oraz \(\displaystyle{ y=-2}\).