sprawa jest dość prosta,
\(\displaystyle{ z=2\sqrt{2}(cos\frac{3}{4}\pi + sin\frac{3}{4}\pi i)\\}\)
oblicz \(\displaystyle{ \sqrt[4]{z}}\)
no to:
\(\displaystyle{ cos\alpha=-\frac{\sqrt{2}}{2}\\
sin\alpha=\frac{\sqrt{2}}{2}\\}\)
z tego:
\(\displaystyle{ \alpha=135}\)
\(\displaystyle{ k=0,1,2,3\\
z_{k}=\sqrt[n]{|z|}(cos\frac{\alpha+2k\pi}{n}+ sin\frac{\alpha+2k\pi}{n}i)\\
z_{0}=\sqrt[4]{2\sqrt{2}}(cos\frac{\frac{3}{4}}{4}\pi + sin\frac{\frac{3}{4}}{4}\pi i)=\sqrt[4]{2\sqrt{2}}(cos\frac{3}{16}\pi+sin\frac{3}{16}\pi i)\\
z_{1}=\sqrt[4]{2\sqrt{2}}(cos\frac{\frac{3}{4}\pi+2\pi}{4} + sin\frac{\frac{3}{4}\pi+2\pi}{4} i)}\)
argument:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{3}{4}\pi+2\pi}{4}\pi=\frac{2\frac{3}{4}\pi}{4}=\frac{\frac{11}{4}\pi}{4}=\frac{11}{16}\pi}\)
a więc mam pytanie czemu w odp jest
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{2\sqrt{2}}(-cos\frac{5}{16}\pi+sin\frac{5}{16}\pi i)}\)
czemu znak zmieniony przy cos? i czemu taki licznik:) pewnie coś z tym cos alfa bo wyszedł ujemny bo II ćw.
o 13 mam ćwiczenia, mam nadzieję że zdążę się dowiedzieć:d
pierwiastki
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
pierwiastki
Przygotowując odpowiedzi zamiast dodać \(\displaystyle{ 2\pi}\), odjęli je. Stąd inny wynik. Gdybyś policzył też dwa następne pierwiastki dostałbyś i tamten wynik.
PS: mam nadzieje że to 11/6 pod koniec to literówka bo powinno być 11/16
PS: mam nadzieje że to 11/6 pod koniec to literówka bo powinno być 11/16
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
pierwiastki
no tak, czyli błąd jest z ich strony? dziwne.. taki sam błąd też znalazłem na lekcji u naszego 'profesora' mianowicie:
\(\displaystyle{ z=2(cos\frac{\pi}{3}+sin\frac{\pi}{3}i)\\
k=0,1,2\\
z_{0}=\sqrt[3]{2}(cos\frac{\pi}{9} + sin\frac{\pi}{9}i)}\)
no i wszystko się zgadza, ale znowu przy z1 i z2 nie kumam czegoś.
\(\displaystyle{ z_{1}=\sqrt[3]{2}(cos\frac{\frac{\pi}{3}+2\pi}{9} + sin\frac{\frac{\pi}{3}+2\pi}{9}i)=\sqrt[3]{2}(cos\frac{\frac{7}{3}\pi}{3}+sin\frac{\frac{7}{3}\pi}{3}i)=\sqrt[3]{2}(cos\frac{7}{9}\pi+sin\frac{7}{9}\pi i)}\)
czemu więc naszemu wykładowcy wyszedł argument 2/3pi?
\(\displaystyle{ z=2(cos\frac{\pi}{3}+sin\frac{\pi}{3}i)\\
k=0,1,2\\
z_{0}=\sqrt[3]{2}(cos\frac{\pi}{9} + sin\frac{\pi}{9}i)}\)
no i wszystko się zgadza, ale znowu przy z1 i z2 nie kumam czegoś.
\(\displaystyle{ z_{1}=\sqrt[3]{2}(cos\frac{\frac{\pi}{3}+2\pi}{9} + sin\frac{\frac{\pi}{3}+2\pi}{9}i)=\sqrt[3]{2}(cos\frac{\frac{7}{3}\pi}{3}+sin\frac{\frac{7}{3}\pi}{3}i)=\sqrt[3]{2}(cos\frac{7}{9}\pi+sin\frac{7}{9}\pi i)}\)
czemu więc naszemu wykładowcy wyszedł argument 2/3pi?