Cześć,
Mam rozwiazac:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8}}\)
i rozwiazuje ale za nic nie moze mi wyjsc wynik ;/ Moze ktos napisac jakto rozwiacac, dac dokladny przyklad? ;>
Dzieki
Pierwiastkowanie l. zespolonej 3 stopnia z 8
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Pierwiastkowanie l. zespolonej 3 stopnia z 8
Niech:
\(\displaystyle{ x=\sqrt[3]{8}}\)
Stad:
\(\displaystyle{ x^3-8=0 \iff (x-2)(x^2+2x+4)=0}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt[3]{8}}\)
Stad:
\(\displaystyle{ x^3-8=0 \iff (x-2)(x^2+2x+4)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Pierwiastkowanie l. zespolonej 3 stopnia z 8
Tutaj najszybciej jest tak jak napisał kuch2r, ale można też skorzystać z ogólnych wzorów:
- na pierwiastki \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia z jedynki:
\(\displaystyle{ \epsilon_k = \cos \frac{2k\pi}{n} + i\sin \frac{2k\pi}{n}}\) , \(\displaystyle{ k=0,1, \dots , n-1}\)
- na pierwiastki \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia z dowolnej liczby zespolonej \(\displaystyle{ z=|z|(\cos +i\sin\alpha )}\):
\(\displaystyle{ \epsilon_k =\sqrt[n]{|z|}\left( \cos \frac{\alpha + 2k\pi}{n} + i\sin \frac{\alpha +2k\pi}{n}\right)}\) , \(\displaystyle{ k=0,1, \dots , n-1}\)
Q.
- na pierwiastki \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia z jedynki:
\(\displaystyle{ \epsilon_k = \cos \frac{2k\pi}{n} + i\sin \frac{2k\pi}{n}}\) , \(\displaystyle{ k=0,1, \dots , n-1}\)
- na pierwiastki \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia z dowolnej liczby zespolonej \(\displaystyle{ z=|z|(\cos +i\sin\alpha )}\):
\(\displaystyle{ \epsilon_k =\sqrt[n]{|z|}\left( \cos \frac{\alpha + 2k\pi}{n} + i\sin \frac{\alpha +2k\pi}{n}\right)}\) , \(\displaystyle{ k=0,1, \dots , n-1}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Pierwiastkowanie l. zespolonej 3 stopnia z 8
Metodą pierwszą:
\(\displaystyle{ (x-2)(x^2+2x+4) = 0 \\ (x-2)(x-(-1-i\sqrt{3}))(x-(-1+i\sqrt{3}) = 0 \\ x \{ 2, -1 -i\sqrt{3}, -1+i\sqrt{3} \}}\)
Metodą drugą:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8}=2\sqrt[3]{1}}\)
Pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki to:
\(\displaystyle{ \epsilon_0= \cos 0 + i \sin 0 = 1 \\
\epsilon_1 = \cos\frac {2\pi}{3} + i\sin \frac {2\pi}{3} = -\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2} \\
\epsilon_2 = \cos\frac {4\pi}{3} + i\sin \frac {4\pi}{3} = -\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
a pierwiastki z ósemki to powyższe stworzenia przemnożone przez dwa.
Q.
\(\displaystyle{ (x-2)(x^2+2x+4) = 0 \\ (x-2)(x-(-1-i\sqrt{3}))(x-(-1+i\sqrt{3}) = 0 \\ x \{ 2, -1 -i\sqrt{3}, -1+i\sqrt{3} \}}\)
Metodą drugą:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8}=2\sqrt[3]{1}}\)
Pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki to:
\(\displaystyle{ \epsilon_0= \cos 0 + i \sin 0 = 1 \\
\epsilon_1 = \cos\frac {2\pi}{3} + i\sin \frac {2\pi}{3} = -\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2} \\
\epsilon_2 = \cos\frac {4\pi}{3} + i\sin \frac {4\pi}{3} = -\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
a pierwiastki z ósemki to powyższe stworzenia przemnożone przez dwa.
Q.