obliczanie sin[4a]

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
jacek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 19 razy

obliczanie sin[4a]

Post autor: jacek89 »

Witam,

W jaki sposób wyznaczyć wzór na \(\displaystyle{ sin(4\alpha)}\) korzystając ze wzoru Moivre'a ?

Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

obliczanie sin[4a]

Post autor: meninio »

Jeśli:
\(\displaystyle{ z=|z| \left(\cos \phi+i \sin \phi \right)}\)
To zachodzi:
\(\displaystyle{ z^n=|z|^n \left(\cos (n\phi)+i \sin (n\phi) \right)}\)
Weźmy \(\displaystyle{ n=4}\) i mamy:
\(\displaystyle{ z^4=|z|^4 \left(\cos (4\phi)+i \sin (4\phi) \right)}\)
Z drugiej strony nie korzystając ze wzorów moivre'a mamy:
\(\displaystyle{ z^4=|z|^4 \left(\cos \phi+i \sin\phi \right)^4=|z|^4 \left(\cos^4 \phi +4i\cos^3 \phi \sin \phi- 6 \cos^2 \phi \sin^2 \phi -4i\cos \phi \sin^3 \phi +\sin^4 \phi\right) \\ \\
z^4=|z|^4 \left[ \cos^4 \phi - 6 \cos^2 \phi \sin^2 +\sin^4 \phi+i(4\cos^3 \phi \sin \phi -4\cos \phi \sin^3 \phi)\right]}\)
Porównując współczynniki przy \(\displaystyle{ i}\) mamy:
\(\displaystyle{ \sin 4 \phi = 4\cos^3 \phi \sin \phi -4\cos \phi \sin^3 \phi}\)
ODPOWIEDZ