Obliczyć równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
sinpikey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 paź 2008, o 16:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Obliczyć równania

Post autor: sinpikey »

Czy dobrze rozwiązałem równania?
a)\(\displaystyle{ (3+i)+(7-8i)=10-7i}\)
b)\(\displaystyle{ (2+i)(3-i)=7+i}\)
c)\(\displaystyle{ (1-i)(3+2i)=5-i}\)
d)\(\displaystyle{ \frac{2+3i}{1+3i}=\frac{11}{10}-\frac{3}{10}i}\)
e)\(\displaystyle{ \frac{2+1i}{3-4i}=\frac{2}{25}+\frac{11}{25}i}\)
f)\(\displaystyle{ \frac{(1+i)(2-i)}{(1-i)}=i}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Obliczyć równania

Post autor: soku11 »

a) ok
b) ok
c) ok
d) ok
e) ok
f) 1+2i


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ