jak obliczyc cos takiego
\(\displaystyle{ \frac{2i}{1+i}}\)
i dlaczego
\(\displaystyle{ i^{3}=-1}\)
Obliczyc liczbę zespoloną
- Vigl
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 wrz 2007, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno/Kraków
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 67 razy
Obliczyc liczbę zespoloną
Pomnóż licznik i mianownik przez liczbę sprzężoną do mianownika. To standardowe postępowanie.
That's bullshit. \(\displaystyle{ i^2=-1}\) oczywiście, a nie inaczej. \(\displaystyle{ i^3=i^3}\), ewentualnie \(\displaystyle{ i^3=-i}\).Dastur pisze:i^{3}=-1
Ostatnio zmieniony 12 paź 2008, o 16:10 przez Vigl, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Obliczyc liczbę zespoloną
\(\displaystyle{ \frac{2i}{1+i} = \frac{2i}{1+i} \frac{1-i}{1-i} = \frac{2i-2i^{2}}{1-i^{2}} = \frac{2i+2}{2} = 1+i}\)
A co do tego drugiego to z tego co wiem \(\displaystyle{ i^{2} = -1}\)
A co do tego drugiego to z tego co wiem \(\displaystyle{ i^{2} = -1}\)
Obliczyc liczbę zespoloną
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}=\sqrt{(-3)^2+(-4)^2}=\sqrt{9+16}=\sqrt{25}=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Obliczyc liczbę zespoloną
Tak to na pewno nie...
\(\displaystyle{ $\begin{eqnarray*}
\sqrt{-3-4i} &\;=\;& z\\
z^2 &\;=\;& -3-4i\\
z &\;=\;& x+iy\\
(x+iy)^2 &\;=\;& -3-4i\\
x^2+2xyi-y^2 &\;=\;& -3-4i\\
x^2-y^2+i(2xy) &\;=\;& -3-4i
\end{eqnarray*}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2-y^2=-3\\2xy=-4\end{cases}\\
\begin{cases}x^2-y^2=-3\\xy=-2\end{cases}\\
y=\frac{-2}{x}\\
x^2-\left(\frac{-2}{x}\right)^2=-3\\
x^2-\frac{4}{x^2}=-3\\
x^4+3x^2-4=0\\
(x^2+4)(x^2-1)=0\\
x=1\;\;\vee\;\; x=-1\\
\begin{cases} x=1\\y=-2\end{cases}\;\;\vee\;\;\begin{cases}x=-1\\y=2\end{cases}\\
z=1-2i\;\;\vee\;\;z=-1+2i}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ $\begin{eqnarray*}
\sqrt{-3-4i} &\;=\;& z\\
z^2 &\;=\;& -3-4i\\
z &\;=\;& x+iy\\
(x+iy)^2 &\;=\;& -3-4i\\
x^2+2xyi-y^2 &\;=\;& -3-4i\\
x^2-y^2+i(2xy) &\;=\;& -3-4i
\end{eqnarray*}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2-y^2=-3\\2xy=-4\end{cases}\\
\begin{cases}x^2-y^2=-3\\xy=-2\end{cases}\\
y=\frac{-2}{x}\\
x^2-\left(\frac{-2}{x}\right)^2=-3\\
x^2-\frac{4}{x^2}=-3\\
x^4+3x^2-4=0\\
(x^2+4)(x^2-1)=0\\
x=1\;\;\vee\;\; x=-1\\
\begin{cases} x=1\\y=-2\end{cases}\;\;\vee\;\;\begin{cases}x=-1\\y=2\end{cases}\\
z=1-2i\;\;\vee\;\;z=-1+2i}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ten swąd
- Podziękował: 11 razy
Obliczyc liczbę zespoloną
dzięki wszystkim
jeszcze jedno zadanko. jak obliczyć coś takiego \(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{3} - i}}\)
jeszcze jedno zadanko. jak obliczyć coś takiego \(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{3} - i}}\)