Witam, robię sobie zadania z liczb zespolonych (dopiero zaczynam ten dział) i zaciąłem się na jednym zadaniu, którego nie mogę przejść :/ Proszę o pomoc!
Wyznaczyć wszystkie liczby zespolone spełniające warunki:
\(\displaystyle{ z^{2} + 4i = 0}\)
Z góry dzięki i pozdrawiam Mam więcej takich zadanek, ale jak przebrnę przez to to czuje, że potem już będzie z górki!
Równanie kwadratowe
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ $\begin{eqnarray*}
z^2 &\;=\;& -4i\\
z^2 &\;=\;& 4(-i)\\
z^2 &\;=\;& 4\left(\cos\frac{3\pi}{2}+i\sin\frac{3\pi}{2}\right)\\
z_k &\;=\;& 2\left(\cos \frac{\frac{3\pi}{2}+2k\pi}{2}+i\sin\frac{\frac{3\pi}{2}+2k\pi}{2}\right)\;\;k\in\{0,1\}\\
\\
z_0&\;=\;&2\left(\cos \frac{3\pi}{4}+i\sin \frac{3\pi}{4}\right)=\ldots\\
\end{eqnarray*}}\)
Podstawiasz druga wartosc i wyliczasz dokladnie liczby Pozdrawiam.
z^2 &\;=\;& -4i\\
z^2 &\;=\;& 4(-i)\\
z^2 &\;=\;& 4\left(\cos\frac{3\pi}{2}+i\sin\frac{3\pi}{2}\right)\\
z_k &\;=\;& 2\left(\cos \frac{\frac{3\pi}{2}+2k\pi}{2}+i\sin\frac{\frac{3\pi}{2}+2k\pi}{2}\right)\;\;k\in\{0,1\}\\
\\
z_0&\;=\;&2\left(\cos \frac{3\pi}{4}+i\sin \frac{3\pi}{4}\right)=\ldots\\
\end{eqnarray*}}\)
Podstawiasz druga wartosc i wyliczasz dokladnie liczby Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2008, o 23:52 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie kwadratowe
Dzięki
Ale czy nie da się jakoś dojść do tego prościej?
Bo wynik jaki ma wyjść to:
\(\displaystyle{ \sqrt{2}(1-i), -\sqrt{2}(1-i)}\) jakby co
Ale czy nie da się jakoś dojść do tego prościej?
Bo wynik jaki ma wyjść to:
\(\displaystyle{ \sqrt{2}(1-i), -\sqrt{2}(1-i)}\) jakby co
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 1 lip 2008, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bo ja wiem?
- Pomógł: 2 razy
Równanie kwadratowe
Można inaczej .
\(\displaystyle{ z ^{2} + 4j = 0
(x + jy) ^{2} + 4j = 0
(x ^{2} + 2jxy + j ^{2} y ^{2}) + 4j = 0
x ^{2} - y ^{2} + 2j(xy + 2) = 0
\begin{cases} x ^ {2} - y ^ {2} = 0 \\ xy = -2 \end{cases}}\)
Rozwiązujesz ten układzik. Po obliczeniu x oraz y podstawiasz do wzoru:
\(\displaystyle{ z = x + jy}\)
Soku11 skorzystał ze wzoru na pierwiastkowanie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z ^{2} + 4j = 0
(x + jy) ^{2} + 4j = 0
(x ^{2} + 2jxy + j ^{2} y ^{2}) + 4j = 0
x ^{2} - y ^{2} + 2j(xy + 2) = 0
\begin{cases} x ^ {2} - y ^ {2} = 0 \\ xy = -2 \end{cases}}\)
Rozwiązujesz ten układzik. Po obliczeniu x oraz y podstawiasz do wzoru:
\(\displaystyle{ z = x + jy}\)
Soku11 skorzystał ze wzoru na pierwiastkowanie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie kwadratowe
Dzięki, wiedziałem, że da się do zrobić prościej, doszedłem nawet do 3 linijki z tego co napisałeś tylko nie wiedziałem jak to dalej połączyć Wielkie dzięki!
edit: poszło "Pomógł" dla obojga
edit: poszło "Pomógł" dla obojga