Zadanie:
Dla jakich rzeczywistych x i y spełnione jest równanie:
\(\displaystyle{ (3-2i)x + (4+i)y = 2-6i}\)
Dla jakich x i y spełnione jest równanie ... ?
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 sty 2008, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 36 razy
Dla jakich x i y spełnione jest równanie ... ?
Ponieważ równanie jest zespolone, a niewiadome rzeczywiste, to równanie można rozbił na układ równań liniowych:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+4y=2\\ -2x+y=-6\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+4y=2\\ -2x+y=-6\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polski
- Podziękował: 1 raz
Dla jakich x i y spełnione jest równanie ... ?
Tak wiem, już to rozgryzłem, ale zapomniałem dodać rozwiązanie. Musiałem mieć jakieś zaćmienie mózgu.
Dzięki.
Dzięki.