dowód z liczbami zespolonymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

dowód z liczbami zespolonymi

Post autor: Galactico »

Hey! Bardzo proszę o pomoc z takimi dwoma zadaniami:
Wykaż, że:
a) \(\displaystyle{ cos(n\varphi)=cos^{n}\varphi-{n \choose 2}cos^{n-3}\varphi sin^{2}\varphi+{n \choose 4}cos^{n-4}\varphi sin^{4}\varphi+...}\)
b) \(\displaystyle{ sin(n\varphi)={n \choose 1}cos^{n-1}\varphi sin\varphi-{n \choose 3}cos^{n-3}\varphi sin^{3}\varphi+... \quad ,n \mathbb{N}^{*}}\)
Z góry wielkie dzięki!
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

dowód z liczbami zespolonymi

Post autor: Fibik »

Potęgujesz wzór: \(\displaystyle{ e^{i\phi} = \cos\phi +i\sin\phi}\) i tyle...
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

dowód z liczbami zespolonymi

Post autor: Galactico »

Dzięki!!!
ODPOWIEDZ