Mam problem z następującym równaniem:
\(\displaystyle{ z\cdot \overline{z}+3(z- \overline{z})= 4 - 3i}\)
Nie wiem jak oznacza się w Latexie liczbę sprzężoną więc zaznaczyłem ją \(\displaystyle{ \vec{z}}\)
Krótki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych
Punkt III 5.3 Regulaminu.
frej
Równanie, liczba zespolona i jej sprzężenie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 00:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Równanie, liczba zespolona i jej sprzężenie
Ostatnio zmieniony 7 paź 2008, o 17:00 przez Racoviak, łącznie zmieniany 2 razy.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Równanie, liczba zespolona i jej sprzężenie
Załóżmy, że: \(\displaystyle{ z=x+iy}\), wtedy równanie wygląda tak:
\(\displaystyle{ (x+iy)(x-iy)+3(x+iy-x+iy)=4-3i \\ \\
x^2+y^2+i3y=4-3i}\)
Nic tu raczej więcej nie idzie zrobić....
\(\displaystyle{ (x+iy)(x-iy)+3(x+iy-x+iy)=4-3i \\ \\
x^2+y^2+i3y=4-3i}\)
Nic tu raczej więcej nie idzie zrobić....
Ostatnio zmieniony 7 paź 2008, o 22:47 przez meninio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 11:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Inf@EAIiE@AGH@KRK
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Równanie, liczba zespolona i jej sprzężenie
Heh no jak to...
\(\displaystyle{ x^2+y^2+3yi=4-3i}\) jest po prostu równoważne:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=4 3y=-3}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+3yi=4-3i}\) jest po prostu równoważne:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=4 3y=-3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 00:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Równanie, liczba zespolona i jej sprzężenie
A nie powinno być przypadkiem
\(\displaystyle{ 6yi}\) tam z nawiasu x sie zeruja ale zostaje \(\displaystyle{ 2yi (yi + yi)}\) i to pomnożone przez 3 daje \(\displaystyle{ 6yi}\) ?????
\(\displaystyle{ 6yi}\) tam z nawiasu x sie zeruja ale zostaje \(\displaystyle{ 2yi (yi + yi)}\) i to pomnożone przez 3 daje \(\displaystyle{ 6yi}\) ?????