Mój kolejny problem.
\(\displaystyle{ \frac{1 + yi}{x - 2i} = 3i -1}\)
\(\displaystyle{ \frac{(1 + yi)(x + 2i)}{(x - 2i)(x + 2i)} = 3i - 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x + 2i + xyi - 2y}{x^2 + 4} = 3i - 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x - 2y}{x^2 + 4} + \frac{xyi}{x^2 + 4} + \frac{2i}{x^2 + 4} = 3i - 1}\)
Sprawa wygląda tak że po prostu nie wiem co dalej, gdy mamy taki przykład:
\(\displaystyle{ 2x + 3y + 3xi - 4yi = 5 + 9i}\)
nie ważne jest tutaj rozwiązanie ale sam przykład jak się liczy coś takiego
to zapisujemy to tak
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x + 3y = 5\\ 3x - 4y = 9 \end{cases}}\)
No i dalej po prostu sobie to liczymy. Ale nie wiem jak coś takiego zastosować do przykładu który jest na samej górze. Proszę o waszą pomoc matematycy wytłumaczcie...
szukamy x i y
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
szukamy x i y
zakładamy, że \(\displaystyle{ x\neq 2i}\)
\(\displaystyle{ 1+yi=(3i-1)(x-2i)}\)
wymnażasz, a później z tego wyznaczasz, co sobie tam chcesz
rozwiązaniem, będzie para liczb, gdzie \(\displaystyle{ y}\) uzależnisz od \(\displaystyle{ x}\) lub na odwrót
\(\displaystyle{ 1+yi=(3i-1)(x-2i)}\)
wymnażasz, a później z tego wyznaczasz, co sobie tam chcesz
rozwiązaniem, będzie para liczb, gdzie \(\displaystyle{ y}\) uzależnisz od \(\displaystyle{ x}\) lub na odwrót
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 9 wrz 2008, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nibylandia
- Podziękował: 50 razy
szukamy x i y
\(\displaystyle{ 1 + yi = 3xi + 6 - x + 2i}\)
\(\displaystyle{ -5 - 2i = -x + 3xi - yi}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 5\\ -2 = 3x - y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 5\\ y = 17 \end{cases}}\)
Po raz kolejny dziękuję bardzo.
\(\displaystyle{ -5 - 2i = -x + 3xi - yi}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 5\\ -2 = 3x - y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 5\\ y = 17 \end{cases}}\)
Po raz kolejny dziękuję bardzo.