Jak zrobić wykres?
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 21 lis 2004, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nDCh
- Podziękował: 41 razy
Jak zrobić wykres?
A= {\(\displaystyle{ \Large Z C : |z|^{2} \,=\, 2a ReZ |z|^{2} \,=\, 2a Im Z}\) }
te C jest przekreślone i a to jest parametr
te C jest przekreślone i a to jest parametr
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Jak zrobić wykres?
jeżeli z=x+iy to zbiór będzie częścią wspólną dwóch okręgów:
1) \(\displaystyle{ x^2+y^2=2ax}\) czyli \(\displaystyle{ (x+a)^2+y^2=a^2}\) - okrąg o środku w punkcie (-a,0) i promieniu a,
2) 1) \(\displaystyle{ x^2+y^2=2ay}\) czyli \(\displaystyle{ x^2+(y+a)^2=a^2}\) - okrąg o środku w punkcie (0,-a) i promieniu a.
1) \(\displaystyle{ x^2+y^2=2ax}\) czyli \(\displaystyle{ (x+a)^2+y^2=a^2}\) - okrąg o środku w punkcie (-a,0) i promieniu a,
2) 1) \(\displaystyle{ x^2+y^2=2ay}\) czyli \(\displaystyle{ x^2+(y+a)^2=a^2}\) - okrąg o środku w punkcie (0,-a) i promieniu a.
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 21 lis 2004, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nDCh
- Podziękował: 41 razy
Jak zrobić wykres?
a nie powinno być
\(\displaystyle{ (x-a)^2+y^2=a^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+(y-a)^2=a^2}\)
\(\displaystyle{ (x-a)^2+y^2=a^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+(y-a)^2=a^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 21 lis 2004, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nDCh
- Podziękował: 41 razy
Jak zrobić wykres?
no ale \(\displaystyle{ x^2+y^2=2ax}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2ax=0}\)
\(\displaystyle{ (x-a)^2+y^2=a^2}\)
a
\(\displaystyle{ (x+a)^2+y^2=a^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+2ax+a^2+y^2=a^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2=-2ax}\) a nie \(\displaystyle{ x^2+y^2=2ax}\)
[ Dodano: Nie Lis 13, 2005 2:05 pm ]
To jak w końcu ma być?
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2ax=0}\)
\(\displaystyle{ (x-a)^2+y^2=a^2}\)
a
\(\displaystyle{ (x+a)^2+y^2=a^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+2ax+a^2+y^2=a^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2=-2ax}\) a nie \(\displaystyle{ x^2+y^2=2ax}\)
[ Dodano: Nie Lis 13, 2005 2:05 pm ]
To jak w końcu ma być?
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 21 lis 2004, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nDCh
- Podziękował: 41 razy
Jak zrobić wykres?
Zadnie to już bylo ale nie do konca wyjaśniono pewną część dlatego wrzucam jeszcze raz:
A= {\(\displaystyle{ \Large Z C : |z|^{2} \,=\, 2a ReZ |z|^{2} \,=\, 2a Im Z}\) }
a - parametr
Wydaje mi się ze powinno być to tak rozwiązane:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=2ax}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2ax=0}\)
\(\displaystyle{ (x-a)^2+y^2=-a^2}\)
a drugie
\(\displaystyle{ (y-a)^2+x^2=-a^2}\)
ale komuś innemu wyszło:
\(\displaystyle{ (x+a)^2+y^2=a^2}\)
\(\displaystyle{ (y+a)^2+x^2=a^2}\)
Może ktoś to sprawdzić i powiedziec gdzie jest błąd?
A= {\(\displaystyle{ \Large Z C : |z|^{2} \,=\, 2a ReZ |z|^{2} \,=\, 2a Im Z}\) }
a - parametr
Wydaje mi się ze powinno być to tak rozwiązane:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=2ax}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2ax=0}\)
\(\displaystyle{ (x-a)^2+y^2=-a^2}\)
a drugie
\(\displaystyle{ (y-a)^2+x^2=-a^2}\)
ale komuś innemu wyszło:
\(\displaystyle{ (x+a)^2+y^2=a^2}\)
\(\displaystyle{ (y+a)^2+x^2=a^2}\)
Może ktoś to sprawdzić i powiedziec gdzie jest błąd?
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Jak zrobić wykres?
dobra, jeszcze raz - poprawiam się:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=2ax}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2ax=0}\)
\(\displaystyle{ x^2-2ax +a^2 -a^2 +y^2=0}\)
\(\displaystyle{ (x-a)^2+y^2=a^2}\)
drugie
\(\displaystyle{ (y-a)^2+x^2=a^2}\)
przepraszam za zamieszanie
\(\displaystyle{ x^2+y^2=2ax}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2ax=0}\)
\(\displaystyle{ x^2-2ax +a^2 -a^2 +y^2=0}\)
\(\displaystyle{ (x-a)^2+y^2=a^2}\)
drugie
\(\displaystyle{ (y-a)^2+x^2=a^2}\)
przepraszam za zamieszanie
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Jak zrobić wykres?
Tu jest błąd, jak wygląda równanie kanoniczne okręgu: >ChipiDay pisze: \(\displaystyle{ (x-a)^2+y^2=-a^2}\)
\(\displaystyle{ (y-a)^2+x^2=-a^2}\)