Pierwiastek trzeciego stopnia z i
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 wrz 2008, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krynica
Pierwiastek trzeciego stopnia z i
Witam
Mam prośbe jak obliczyć pierwiastek trzeciego stopni z za pomoca wyrazien tak zwany z0,z2,z3...
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}}\)
wzór znam ale jak dojsc do tego..?
Prosze o pomoc jak to mozliwe dzis.. Bardzo mi na tym zależy...
Bardzo was prosze
dokładnie mi chodzi o kad phi jak go poprawnie odczytac.
A najlepiej jak to zrobic od poczatku bo mi cos dzwoni ale nie wiem czy dobrze.
Mam prośbe jak obliczyć pierwiastek trzeciego stopni z za pomoca wyrazien tak zwany z0,z2,z3...
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}}\)
wzór znam ale jak dojsc do tego..?
Prosze o pomoc jak to mozliwe dzis.. Bardzo mi na tym zależy...
Bardzo was prosze
dokładnie mi chodzi o kad phi jak go poprawnie odczytac.
A najlepiej jak to zrobic od poczatku bo mi cos dzwoni ale nie wiem czy dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia z i
Mamy znalezc wiec cos takiego:
\(\displaystyle{ z^3=i\\}\)
Teraz prawa strone zamieniamy na postac trygonometryczna, tj:
\(\displaystyle{ z^3=\cos \frac{\pi}{2}+i\sin \frac{\pi}{2}\\}\)
I korzystamy ze wzoru Demoivra:
\(\displaystyle{ z_k=\cos \frac{\frac{\pi}{2}+2k\pi}{3}+i\sin \frac{\frac{\pi}{2}+2k\pi}{3}\ \ \ k\in\{0,1,2\}}\)
Podstawiamy i mamy trzy pierwiastki Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ z^3=i\\}\)
Teraz prawa strone zamieniamy na postac trygonometryczna, tj:
\(\displaystyle{ z^3=\cos \frac{\pi}{2}+i\sin \frac{\pi}{2}\\}\)
I korzystamy ze wzoru Demoivra:
\(\displaystyle{ z_k=\cos \frac{\frac{\pi}{2}+2k\pi}{3}+i\sin \frac{\frac{\pi}{2}+2k\pi}{3}\ \ \ k\in\{0,1,2\}}\)
Podstawiamy i mamy trzy pierwiastki Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 wrz 2008, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krynica
Pierwiastek trzeciego stopnia z i
a mozna prosić o przykład obliczonego z1 ?? bardzo bym prosił .. z ewentualnym wytlumaczeniem dla jelenia takiego jak ja ...
Bo w nastepnych zmienia sie liczbe k i dalej odczytuje wartosci z pewnego kola.. a jak sie ono nazywa to nie wiem.
nie wiem czy to dobrze robie ale w zo ma wyjsc 2/3
Albo prosze o same odp ..moze dojde
Bo w nastepnych zmienia sie liczbe k i dalej odczytuje wartosci z pewnego kola.. a jak sie ono nazywa to nie wiem.
nie wiem czy to dobrze robie ale w zo ma wyjsc 2/3
Albo prosze o same odp ..moze dojde
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia z i
No ok:
\(\displaystyle{ z_1=\cos \frac{\frac{\pi}{2}+2\pi}{3}+i\sin \frac{\frac{\pi}{2}+2\pi}{3}=
\cos \frac{\frac{5\pi}{2}}{3}+i\sin \frac{\frac{5\pi}{2}}{3}=
\cos \frac{5\pi}{6}+i\sin \frac{5\pi}{6}=
\cos ft(\pi-\frac{\pi}{6}\right)+i\sin ft(\pi-\frac{\pi}{6}\right)=
-\cos \frac{\pi}{6}+i\sin \frac{\pi}{6}=
-\frac{\sqrt{3}}{2}+i\frac{1}{2}}\)
Pozostale dwa pierwiastki (\(\displaystyle{ z_0,\; z_1}\)) analogicznie ;] Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ z_1=\cos \frac{\frac{\pi}{2}+2\pi}{3}+i\sin \frac{\frac{\pi}{2}+2\pi}{3}=
\cos \frac{\frac{5\pi}{2}}{3}+i\sin \frac{\frac{5\pi}{2}}{3}=
\cos \frac{5\pi}{6}+i\sin \frac{5\pi}{6}=
\cos ft(\pi-\frac{\pi}{6}\right)+i\sin ft(\pi-\frac{\pi}{6}\right)=
-\cos \frac{\pi}{6}+i\sin \frac{\pi}{6}=
-\frac{\sqrt{3}}{2}+i\frac{1}{2}}\)
Pozostale dwa pierwiastki (\(\displaystyle{ z_0,\; z_1}\)) analogicznie ;] Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 19:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastek trzeciego stopnia z i
Czy mógłby ktoś napisać w jaki sposób zamienić to na postać trygonometryczną?soku11 pisze:Mamy znalezc wiec cos takiego:
\(\displaystyle{ z^3=i\\}\)
Teraz prawa strone zamieniamy na postac trygonometryczna, tj:
\(\displaystyle{ z^3=\cos \frac{\pi}{2}+i\sin \frac{\pi}{2}\\}\)
Dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podlaskie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 9 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia z i
liczbę \(\displaystyle{ a+bi}\) zmieniasz tak
\(\displaystyle{ a+bi=(a^2+b^2)\left(\frac{a}{a^2+b^2}+\frac{b}{a^2+b^2} i\right)}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{a}{a^2+b^2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =\frac{b}{a^2+b^2}}\)
gdy \(\displaystyle{ z=i}\), to \(\displaystyle{ a=0}\) \(\displaystyle{ b=1}\) i masz
\(\displaystyle{ \cos \alpha= 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =1}\)
stąd wniosek, że \(\displaystyle{ \alpha =\frac{\pi}{2}}\)
chociaż tutaj szybciej widać z położenia \(\displaystyle{ i}\) na płaszczyźniej Gausa
\(\displaystyle{ a+bi=(a^2+b^2)\left(\frac{a}{a^2+b^2}+\frac{b}{a^2+b^2} i\right)}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{a}{a^2+b^2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =\frac{b}{a^2+b^2}}\)
gdy \(\displaystyle{ z=i}\), to \(\displaystyle{ a=0}\) \(\displaystyle{ b=1}\) i masz
\(\displaystyle{ \cos \alpha= 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =1}\)
stąd wniosek, że \(\displaystyle{ \alpha =\frac{\pi}{2}}\)
chociaż tutaj szybciej widać z położenia \(\displaystyle{ i}\) na płaszczyźniej Gausa
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia z i
\(\displaystyle{ z^3=0+i=\sqrt{0^2+1^2}(0+i)=\cos\theta+i\sin\theta}\)
W takim razie
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos\theta=1\\
\sin\theta=0 \\ \end{cases}}\)
czyli \(\displaystyle{ \textup{Arg}(i)=\frac\pi2}\).
W takim razie
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos\theta=1\\
\sin\theta=0 \\ \end{cases}}\)
czyli \(\displaystyle{ \textup{Arg}(i)=\frac\pi2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 19:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastek trzeciego stopnia z i
Pewnie głupie pytanko, ale skąd taki wniosek ?Forte pisze: \(\displaystyle{ \cos \alpha= 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =1}\)
stąd wniosek, że \(\displaystyle{ \alpha =\frac{\pi}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia z i
Ogólny wniosek (ze szkolnej trygonometrii) jest taki, że \(\displaystyle{ \ctg\alpha=0}\), a więc \(\displaystyle{ \alpha=\frac\pi2+k\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\), ale najprościej jest w kontekście wziąć "najprostsze" \(\displaystyle{ \alpha}\) (tzw. argument główny) i stąd \(\displaystyle{ \frac\pi2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 19:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastek trzeciego stopnia z i
Dalej nie ogarniam Kolejny przykład
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = - \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
stąd wniosek, że \(\displaystyle{ \alpha =\frac{3}{2} \pi + \frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = - \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
stąd wniosek, że \(\displaystyle{ \alpha =\frac{3}{2} \pi + \frac{\pi}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Pierwiastek trzeciego stopnia z i
Zgadza się, można też przyjąć \(\displaystyle{ \alpha=-\frac\pi4}\). Co do nierozumienia, to nie wiem, co można by jeszcze powiedzieć. To jest dość elementarna szkolna trygonometria, nic więcej.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 19:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastek trzeciego stopnia z i
Dzięki wielkie Tym \(\displaystyle{ \alpha=-\frac\pi4}\) troche mi się rozjaśniło. 4-ćwiartka 45 stopni.Majeskas pisze:Zgadza się, można też przyjąć \(\displaystyle{ \alpha=-\frac\pi4}\). Co do nierozumienia, to nie wiem, co można by jeszcze powiedzieć. To jest dość elementarna szkolna trygonometria, nic więcej.
Chyba już wiadomo o co chodzi, po prostu nie skojarzyłem
Pozdrawiam!