Pierwiastki zespolone równania
Pierwiastki zespolone równania
Witam mam takie zadanie : Znaleźć pierwiastki zespolone równania
x � -6x+13 = 0
jak się do tego zabrać ?
x � -6x+13 = 0
jak się do tego zabrać ?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Pierwiastki zespolone równania
\(\displaystyle{ x^2-6x+13=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 36-52=-16}\), \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=4i}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{6+4i}{2}=3+2i\vee x=3-2i}\).
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
\(\displaystyle{ \Delta = 36-52=-16}\), \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=4i}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{6+4i}{2}=3+2i\vee x=3-2i}\).
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pierwiastki zespolone równania
A mozesz jeszcze wyliczyc do tego przykładu x1 i x2??
Plis, bo nie wiem czy mi dobrze wyszło
Plis, bo nie wiem czy mi dobrze wyszło
Pierwiastki zespolone równania
To ty nie wiesz, ziom, Zwała, oblicz a sie X1 i X2 zeby wytyczyc miejsce zerowe ;p;p
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 26 sty 2008, o 16:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki zespolone równania
Hej, ja mam pytanie, co w przypadku kiedy delta wychodzi dodatnia? Wtedy nie ma "i", więc czy to oznacza że równanie nia ma rozwiązań w zbiorze liczb zespolonych?
Wiem że pewnie niektórym pytanie wyda się tendencyjne, ale w przykładach zadań na równania z LZ znalazłam właśnie taki przykład i nie wiem czy odpowiedz jest tak banalna jak j.w. napisałam czy mam szukać innego sposobu żeby je rozwiązać za pomocą LZ?
Wiem że pewnie niektórym pytanie wyda się tendencyjne, ale w przykładach zadań na równania z LZ znalazłam właśnie taki przykład i nie wiem czy odpowiedz jest tak banalna jak j.w. napisałam czy mam szukać innego sposobu żeby je rozwiązać za pomocą LZ?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Pierwiastki zespolone równania
Heh:
\(\displaystyle{ x^2-5x+6=0\\
\Delta=25-24=1\\
x_1=\frac{5-1}{2}=2\\
x_2=\frac{5+1}{2}=3\\}\)
I teraz zauwaz, ze:
\(\displaystyle{ 2=2(cos0+isin0)\\
3=3(cos0+isin0)}\)
Czyli to jest tez liczba zespolona... Zreszta rownanie w \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) ma zawsze tyle rozwiazan ile najwyzszy stopien przy z. POZDRO
\(\displaystyle{ x^2-5x+6=0\\
\Delta=25-24=1\\
x_1=\frac{5-1}{2}=2\\
x_2=\frac{5+1}{2}=3\\}\)
I teraz zauwaz, ze:
\(\displaystyle{ 2=2(cos0+isin0)\\
3=3(cos0+isin0)}\)
Czyli to jest tez liczba zespolona... Zreszta rownanie w \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) ma zawsze tyle rozwiazan ile najwyzszy stopien przy z. POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 26 sty 2008, o 16:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki zespolone równania
rozumiem że kąt jest równy 0 ponieważ delta jest = 1 czyli cos kąta = 1/1 czyli zero a jeżeli delta wychodzi 36 czyli pierw. z delty jest równy 6 to jakie będą rozwiązania?
z^2 + 4z - 5 = 0
z^2 + 4z - 5 = 0
-
- Użytkownik
- Posty: 131
- Rejestracja: 29 wrz 2006, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hindenburg
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 13 razy
Pierwiastki zespolone równania
Liczby rzeczywiste to jest podzbiór liczb zespolonych. Więc liczba rzeczywista też jest liczbą zespoloną tylko że o części urojonej równej 0.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 26 sty 2008, o 16:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki zespolone równania
jestem likiem w tej dziedzinie wiec czysta toria do mnie nie trafia, ja musze mieć czarno na białym więc jak bym mogła prosić o rozwiązanie po kolei tego równania z małym komentarzem co i dlaczego :] nie denerwujcie się proszę :]
[ Dodano: 26 Stycznia 2008, 18:27 ]
(j+3) z(sprzężone) - 2j z = 5 – 4j
no i jeszcze jedno pytanie - co zrobić jeżeli mam w jednym równaniu liczbę zespoloną "z" i liczbę z nią sprzężoną. Jak rozwiązać takie równanie?
[ Dodano: 26 Stycznia 2008, 18:27 ]
(j+3) z(sprzężone) - 2j z = 5 – 4j
no i jeszcze jedno pytanie - co zrobić jeżeli mam w jednym równaniu liczbę zespoloną "z" i liczbę z nią sprzężoną. Jak rozwiązać takie równanie?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2008, o 18:37 przez marcjana84, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Pierwiastki zespolone równania
Delta nie ma ZADNEGO wplywu na kat w liczbie zespolonej... Zreszta ja bym nawet nie wiedzial jak to polaczyc Co do twojego zadania to zapisz to w \(\displaystyle{ \LaTeX-u}\) bo ja sie nie bede meczyl zeby to ladnie zapisac a ty sobie bedziesz pisala jak chcesz POZDROmarcjana84 pisze:rozumiem że kąt jest równy 0 ponieważ delta jest = 1 czyli cos kąta = 1/1 czyli zero a jeżeli delta wychodzi 36 czyli pierw. z delty jest równy 6 to jakie będą rozwiązania?
z^2 + 4z - 5 = 0
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 26 sty 2008, o 16:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki zespolone równania
Z tą deltą to odważe się polemizować, ale nie dlatego że się znam ale dlatego że na wykładzie mieliśmy coś takiego, że:
\(\displaystyle{ \Delta=5+12j}\)
czyli wtedy deltę traktujemy jako liczbę zespoloną i żeby wyznaczyć cos kąta to należy obliczyć \(\displaystyle{ |\Delta|}\) , ponieważ
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{x}{|\Delta|}}\)
uff... chyba sie udało zapisać
\(\displaystyle{ \Delta=5+12j}\)
czyli wtedy deltę traktujemy jako liczbę zespoloną i żeby wyznaczyć cos kąta to należy obliczyć \(\displaystyle{ |\Delta|}\) , ponieważ
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{x}{|\Delta|}}\)
uff... chyba sie udało zapisać
Ostatnio zmieniony 26 sty 2008, o 19:06 przez marcjana84, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Pierwiastki zespolone równania
Heh... A myslisz, ze ja sie urodzilem ze zdolnoscia pisania w \(\displaystyle{ \LaTeX-u}\)?? Linka masz na gorze stronki - przeczytaj kilka razy poprobuj i sie nauczysz. I zakladaj wlasnie tematy! POZDROmarcjana84 pisze:chętnie bym to zapisała w ten sposób tylko jeszcze nie umiem
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 26 sty 2008, o 16:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki zespolone równania
na przyszłość będę pamiętać sorki
ale czy możemy już zostać przy tym temacie ??
ale czy możemy już zostać przy tym temacie ??
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Pierwiastki zespolone równania
Ja jedyny wzor jaki znam, to:
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{x}{\phi}}\)
Nigdy ale to nigdy nie widzialem, zeby ktos przyjal, ze liczba moze byc katem dla liczby zespolonej... A jesli wychodzi taka delta i masz dalej rozwiazac, to zapisujesz ja tak:
\(\displaystyle{ \Delta=(a+bi)^2}\)
I dzieki temu masz ladniejsze liczby (przewaznie). POZRO
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{x}{\phi}}\)
Nigdy ale to nigdy nie widzialem, zeby ktos przyjal, ze liczba moze byc katem dla liczby zespolonej... A jesli wychodzi taka delta i masz dalej rozwiazac, to zapisujesz ja tak:
\(\displaystyle{ \Delta=(a+bi)^2}\)
I dzieki temu masz ladniejsze liczby (przewaznie). POZRO