Równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Równanie
\(\displaystyle{ z=\frac{2i}{1-i}}\) - jak to "ugryźć" ?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2008, o 16:14 przez Elementalista, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vigl
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 wrz 2007, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno/Kraków
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 67 razy
Równanie
\(\displaystyle{ z=\frac{2i}{1-i} \frac{1+i}{1+i}=\frac{2i(1+i)}{2}=i-1}\)
"Trick" polega na przemnożeniu licznika i mianownika przez liczbę sprzężoną do liczby w mianowniku. W wyniku tego w mianowniku otrzymujesz liczbę rzeczywistą i bez problemu dochodzisz do wyniku.
"Trick" polega na przemnożeniu licznika i mianownika przez liczbę sprzężoną do liczby w mianowniku. W wyniku tego w mianowniku otrzymujesz liczbę rzeczywistą i bez problemu dochodzisz do wyniku.