Mnożenie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Mnożenie liczb zespolonych
Jestem początkujący. Wiem, że wynikiem równania \(\displaystyle{ (1 + i) * (3 + i)}\) jest \(\displaystyle{ 2 + 4 i}\), ale jak to po kolei rozwiązywać?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Mnożenie liczb zespolonych
tu nie ma za bardzo, co rozwiązywać
mnożysz każdy wyraz przez każdy
\(\displaystyle{ (1+i)(3+i)=3+i+3i+(-1)=2+4i}\)
\(\displaystyle{ i^2=-1}\)
mnożysz każdy wyraz przez każdy
\(\displaystyle{ (1+i)(3+i)=3+i+3i+(-1)=2+4i}\)
\(\displaystyle{ i^2=-1}\)