Część urojona liczby - sprawdzenie wykonanego by me zad.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
zeeloony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 20:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy

Część urojona liczby - sprawdzenie wykonanego by me zad.

Post autor: zeeloony »

witam prosiłabym o sprawdzenie takiego zadanka

Znajdź Im \(\displaystyle{ e ^{2+ i \frac{4}{3} \pi }}\)

udzielam odpowiedzi:

\(\displaystyle{ e ^{2+ i \frac{4}{3} \pi } = e ^{2} e ^{ i \frac{4}{3} \pi } = e ^{2} ( \cos (\frac{4}{3} \pi) + i \sin( \frac{4}{3} \pi }) = e ^{2} ( \frac{1}{2} + i \frac{ \sqrt{3}}{2} ).}\)

więc Im z tej liczby to \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{2} e ^{2}}\)

Pozdrawiam i dziękuje.
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2008, o 12:57 przez zeeloony, łącznie zmieniany 2 razy.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Część urojona liczby - sprawdzenie wykonanego by me zad.

Post autor: luka52 »

Liczba \(\displaystyle{ \exp ft\{ 2 + \tfrac{4}{3} \pi \right\}}\) jest liczbą rzeczywistą, zatem część urojona z niej wynosi \(\displaystyle{ 0}\).
zeeloony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 20:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy

Część urojona liczby - sprawdzenie wykonanego by me zad.

Post autor: zeeloony »

przepraszam, zadanie poprawione tam przy \(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi}\) brakowalo i. Przeraszam :*
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Część urojona liczby - sprawdzenie wykonanego by me zad.

Post autor: luka52 »

Prawie dobrze. Powinno być \(\displaystyle{ \sin \tfrac{4}{3} \pi = - \tfrac{\sqrt{3}}{2}}\).
ODPOWIEDZ