Równanie i nierownosc z modułem.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lukaa

Równanie i nierownosc z modułem.

Post autor: lukaa »

mam takie dwa przyklady i potrzebuje pomocy
1 \(\displaystyle{ |z-i|=|z+i|}\)

2 \(\displaystyle{ \frac{|z-1|}{|i+1|}=sqrt2}\)

z gory dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Równanie i nierownosc z modułem.

Post autor: Tomasz Rużycki »

W czym problem? Skorzystaj z definicji modułu liczby zespolonej, podstaw sobie \(\displaystyle{ z=a+bi}\), na pewno wyjdzie ;]


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ