Witam,
nie wiem czy dobry wzór i metodę stosuję więc nie będę się błaźnił tylko zapytam, wynik nie musi być, ale chciałbym taki przykładowy tok się stosuje.
Zadanie:
Oblicz:
\(\displaystyle{ (1-i)^{2008}}\)
Dziękuje i Pozdrawiam.
oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin
- Podziękował: 4 razy
oblicz wartość wyrażenia
Hmm, ale jak tak patrze to zajmie mi kartkę A4 i chyba nie dostane tego czego ode mnie oczekują.
Vigl, mógłbyś rozwinąć swoją myśl?
Vigl, mógłbyś rozwinąć swoją myśl?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
oblicz wartość wyrażenia
może tak:
\(\displaystyle{ (1-i)^2=1-2i+(-1) = -2i}\)
\(\displaystyle{ (1-i)^{2008} = ft[(1-i)^2\right]^{1004} = (-2i)^{1004} =...}\)
\(\displaystyle{ (1-i)^2=1-2i+(-1) = -2i}\)
\(\displaystyle{ (1-i)^{2008} = ft[(1-i)^2\right]^{1004} = (-2i)^{1004} =...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin
- Podziękował: 4 razy
oblicz wartość wyrażenia
Myślę że to jest to czego chcą ode mnie, bo coś było wspomniane że nie trzeba podnosić prostych wyrażeń do dużych potęg.
+Pomógł dałem.
+Pomógł dałem.
oblicz wartość wyrażenia
Ja jednak proponuję de Moivre'a, bo gdyby autor zadania nie chciał tego użyć, to potęga byłaby na pewno niższa.