Narysować zbiór liczb spełniający warunek

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
amizu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wieruszów
Podziękował: 8 razy

Narysować zbiór liczb spełniający warunek

Post autor: amizu »

Mam taki zbiór:\(\displaystyle{ |z+i|=|z-2|}\) i nie wiem jak to rozwiązać.

Mam rozwiązane to zadnie ale ja i tak nie wiem czemu tak właśnie jest zrobione \(\displaystyle{ (0,1)(2,0)}\) tu od razu nie wiem czemu takie punkty? ;/
\(\displaystyle{ y+1=\frac{1}{2}(x-x_{1})}\)
\(\displaystyle{ y+1=\frac{1}{2}x}\)
\(\displaystyle{ (1,-\frac{1}{2})}\)
\(\displaystyle{ y+\frac{1}{2}=-2(x-1)}\)
\(\displaystyle{ y=-2x+\frac{3}{2}}\)

Prosiła bym o wyjaśnienie.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Narysować zbiór liczb spełniający warunek

Post autor: mol_ksiazkowy »

o ile \(\displaystyle{ z=x+iy}\), to uzyskasz, ze \(\displaystyle{ x^2+(y+1)^2=(x-2)^2+y^2}\)
amizu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wieruszów
Podziękował: 8 razy

Narysować zbiór liczb spełniający warunek

Post autor: amizu »

tam nie powinno byc: \(\displaystyle{ x^{2}+(iy+1)^{2}=(x-2)^{2}+iy^{2}}\)?

[ Dodano: 3 Września 2008, 18:10 ]
Oczywiście wielka pomyłka .... czemu ja ogóle tak myślałam (definicja modulu) ;/ Dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ