Pierwiastek z l.zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
cesarks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 28 wrz 2005, o 08:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 5 razy

Pierwiastek z l.zespolonej

Post autor: cesarks »

Witam,
mam prośbę o sprawdzenie zadanka:
\(\displaystyle{ \sqrt{1+i}}\)

Chodzi mi głównie o sposób w jaki należy rozwiązywać tego typu pierwiastki

Moja próba rozwiazania:

\(\displaystyle{ \sqrt{1+i}=a+bi}\)
\(\displaystyle{ 1+i=(a+bi)^2}\)
\(\displaystyle{ 1+i=a^2+ab-b^2}\)

stąd mamy układ równań:

\(\displaystyle{ 1=a^2-b^2}\) - część rzeczywista
\(\displaystyle{ 1=2ab}\) - część urojona

\(\displaystyle{ b=\frac{1}{2a}}\) - z drugiego równania

\(\displaystyle{ 1=a^2-\frac{1}{4a^2}}\) - podst. do równania 1
\(\displaystyle{ 4a^2=4a^4-1=0}\)
\(\displaystyle{ 4a^4-4a^2-1=0}\)

i teraz podst. \(\displaystyle{ a^2=x}\) - chyba że inny sposób na rozw. równania 4-stopnia?

\(\displaystyle{ 4x^2-4x-1=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=16+16=32, \sqrt{\Delta}=4\sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ x_1=\frac{4-4\sqrt{2}}{8}=\frac{1-\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_2=\frac{4+4\sqrt{2}}{8}=\frac{1+\sqrt{2}}{2}}\)

za \(\displaystyle{ a^2}\) podst.\(\displaystyle{ x_1:}\)

\(\displaystyle{ a_1^2=\frac{1-\sqrt{2}}{2}}\)

\(\displaystyle{ a_1=\sqrt{\frac{1-\sqrt{2}}{2}}}\)
analogicznie:
\(\displaystyle{ a_2=\sqrt{\frac{1+\sqrt{2}}{2}}}\)
i
\(\displaystyle{ b_1=\frac{1}{2\sqrt{\frac{1-\sqrt{2}}{2}}}}\)

\(\displaystyle{ b_2=\frac{1}{2\sqrt{\frac{1+\sqrt{2}}{2}}}}\)

wiec mamy obliczone: \(\displaystyle{ a_1 a_2 b_1 b_2}\)
i jakie będzie rozwiązanie?
podobno ma być takie(dlaczego \(\displaystyle{ \pm}\)):
\(\displaystyle{ \pm{(\sqrt{\frac{1+\sqrt{2}}{2}}}+i\frac{1}{2\sqrt{\frac{1+\sqrt{2}}{2}}})}\)
czy wynika ono bezpośrednio z \(\displaystyle{ a_2}\) i \(\displaystyle{ b_2}\)?
Pozdrawiam.
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Pierwiastek z l.zespolonej

Post autor: Fibik »

Pogubiłeś połowę rozwiązań - równ. dwukwadratowe ma 4 pierw. a nie 2:
x = a^2 -> a = +-pierwiast(x)
ODPOWIEDZ