Równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
adalgrim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 mar 2005, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Równanie

Post autor: adalgrim »

Witam,

Mam jeszcze jedno równanie z którym wystąpił problem

Rozwiązań równanie
\(\displaystyle{ z^4 + z^2 + 1=0}\)

Nie chcę sugerować jak myślałem, żeby kogoś w błąd nie wprowadzić. Mniej więcej na końcu wychodzą 2 wyniki a nie 4.. Mógłby ktoś to rozwiązać krok po kroku?

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
saner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 15 paź 2005, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Równanie

Post autor: saner »

Nie próbowałem tego rozwiązać ale może spróbuj podstawić t za \(\displaystyle{ z^2}\) i rozwiązać to równanie jak kwadratowe.
adalgrim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 mar 2005, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Równanie

Post autor: adalgrim »

no i właśnie ten sam sposób masz co ja.. ale w dalszej części wychodzą mi 2 pierwiastki a nie 4.. co jest błędne.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Równanie

Post autor: bolo »

Hmm jako, że jest to równanie zawierające liczby zespolone, to rozwiązaniem może być \(\displaystyle{ z=sqrt{t} z=-sqrt{t}}\), przy czym t może być i dodatnie i ujemne, dlatego daje nam to 4 rozwiązania.
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Równanie

Post autor: liu »

\(\displaystyle{ z^4+z^2+1=z^4+2z^2+1-z^2=(z^2-z+1)(z^2+z+1)=\left(z-\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)\left(z-\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)\left(z+\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)\left(z+\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}\right)}\)
adalgrim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 mar 2005, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Równanie

Post autor: adalgrim »

Dziękuję. Co prawda zrobiłem to inną metodą i wyniki trochę pokręcone mi wyszły, ale ogólnie jest to, to samo. Na przyszłość będę wiedział jak na końcu podawać wyniki.
ODPOWIEDZ