Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Spadomiś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 5 lut 2007, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Z dawien dawna
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 8 razy

Równanie zespolone

Post autor: Spadomiś »

Witam, mam problem z raczej prostym zadaniem:
\(\displaystyle{ Oblicz \\ cosz=-10 \\ Moje\ rozwiazanie \\ \frac{ e^{iz}+e ^{-iz} }{2} = -10 \\
e ^{2iz} +20e ^{iz}+1 = 0 \ \ podstawiam \ \ e ^{iz}= t, \ licze \ delte \ i \ rozwiazania \\
e ^{iz}=-10+3 \sqrt{11} \ \ e ^{iz}=-10-3 \sqrt{11} \\
iz= Log(-10+3 \sqrt{11} ) \ \ iz=Log(-10-3 \sqrt{11} ) \\
iz= ln(-10+3 \sqrt{11}) + i\Pi+i2k\Pi \ \ iz= ln(10+3 \sqrt{11}) + i\Pi+i2k\Pi \\ z = -iln(-10+3 \sqrt{11})+ \Pi+2k\Pi \ \ z = -iln(10+3 \sqrt{11})+ \Pi+i2k\Pi}\)

W moja odpowiedz nie zgadza sie z ksiązką i nie mam juz pojecia w czym tkwi problem.
Prawidołowa odpowiedz to :
\(\displaystyle{ z = iln(-10+3 \sqrt{11})+ (2k-1)\Pi \ \ z = iln(10+3 \sqrt{11})+ (2k-1)\Pi}\)
Ostatnio zmieniony 13 cze 2008, o 19:45 przez Spadomiś, łącznie zmieniany 1 raz.
ndcs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 paź 2006, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

Równanie zespolone

Post autor: ndcs »

Możesz wciągnąć minus do logarytmu, otrzymasz wtedy odwrotność, którą należy wymnożyć przez sprzężenie pierwiastka. Swoją drogą nie wiem, dlaczego w książce podali w odpowiedzi logarytm z liczby ujemnej.
ODPOWIEDZ