liczby zespolone, zad.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
HaLLo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 cze 2008, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: brodway

liczby zespolone, zad.

Post autor: HaLLo »

\(\displaystyle{ \frac{i ^{6}(2-i) ^{3} }{( \vec{4+3i})(1+i) ^{2} }}\)

nad 4+3i nie widzialem jak zrobić taką poziomą linie.

ktoś pomoże?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

liczby zespolone, zad.

Post autor: Crizz »

\(\displaystyle{ \frac{i^{6}(2-i)^{3}}{\overline{(4+3i)} (1+i)^{2}} = \frac{(i^{2})^{3}(2-11i)}{(4-3i) 2i}= \frac{2-11i}{6+8i}= \frac{(2-11i)(6-8i)}{(6+8i)(6-8i)}= \frac{-76-82i}{100}= -0,76-0,82i}\)
ODPOWIEDZ