Rozwiązac w ciele liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
grzegorzu78
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 gru 2007, o 23:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska

Rozwiązac w ciele liczb zespolonych

Post autor: grzegorzu78 »

(1+2i)x +(3-5i)y=1-3i


Może ktoś pomoże
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Rozwiązac w ciele liczb zespolonych

Post autor: klaustrofob »

tzn. x+2ix+3y-5iy=(x+3y)+i(2x-5y)=1-3i skąd x+3y=1 oraz 2x-5y=-3. to zwyczajny układ dwóch z dwoma, poradzisz sobie.
ODPOWIEDZ