nierówności

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Gobol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 kwie 2005, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

nierówności

Post autor: Gobol »

Jakby ktoś mógł rozwiązać tę nierówność krok po kroku to byłbym wdzięczny.
\(\displaystyle{ \frac{z+2i}{z-3}\leq 1}\)
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

nierówności

Post autor: g »

a co jest twoim zdaniem wieksze: 1 czy i?
Gobol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 kwie 2005, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

nierówności

Post autor: Gobol »

Ogólnie rzeczbiorąc to chodzi mi o to, żeby ktoś mnie nakierował jak się powinno cos takiego rozwiązywać. W liczbach rzeczywistych mnożyło się przez kwadrat mianownika i dalej było z górki, ale z tego co mi się wydaje to w liczbach zespolonych takie coś nie wystarczy żeby mnożyć zawsze przez liczbe dodatnią. W takim razie może zadam prostsze pytanie, kiedy liczba zespolona jest liczba nieujemną? (czy bierze się pod uwage tylko część rzeczywistą?)
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

nierówności

Post autor: g »

nie da sie zdefiniowac porzadku w zespolonych, zeby on sie ladnie zachowywal. ktokolwiek zadal ci to zadanie jest albo durniem, albo go zdefiniowal. pierwsze wykluczam, wiec zajrzyj do notatek i ta definicje podaj.
Gobol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 kwie 2005, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

nierówności

Post autor: Gobol »

Notatek nie mam zbyt dużych bo był dopiero jeden wykład :) Co do 'kolejności' liczb zespolonych to po prostu myślał że istnieje jakaś analogia do liczb rzeczywistych, tylko nie mogłem jakoś na nią wpaść :) Czyli można sobie bezkarnie pomnożyć całość przez mianownik?
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

nierówności

Post autor: g »

czy moj poprzedni post naprawde nie sugeruje ci, ze zadanie nie ma sensu?
ap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: T3
Pomógł: 10 razy

nierówności

Post autor: ap »

Zadanie się da zrobić tylko w szczególnym przypadku - wtedy, gdy lewa strona leży na osi rzeczywistej, tj. \(\displaystyle{ \mbox{Im}\(\frac{z+2i}{z-3}\)=0}\); dla \(\displaystyle{ z=a+bi}\) daje to \(\displaystyle{ b=\frac{2}{3}(a-3)}\), wtedy nierówność jest spełniona przy \(\displaystyle{ a}\)
Gobol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 kwie 2005, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

nierówności

Post autor: Gobol »

Wielkie dzięki, o modułach nie zapomniałem, w treści zadania ich nie ma.
ODPOWIEDZ