pierwiastek równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
stifler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 maja 2008, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

pierwiastek równania

Post autor: stifler »

2x+1=2+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)*x
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

pierwiastek równania

Post autor: Justka »

Czy chodzi o to?
\(\displaystyle{ 2x+1=2+\sqrt{3}x\\
2x-\sqrt{3}x=1\\
x(2-\sqrt{3})=1\\
x=\frac{1}{2-\sqrt{3}}=2+\sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ