postaci graficzne z liczbami zespolonymi
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 1 paź 2005, o 11:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
postaci graficzne z liczbami zespolonymi
moglibyscie mi pomoc zrobić dwa przyklady: przedstaw w postaci graficznej |z-iRez| ≤ Imz oraz |z-1|=|z+2i|
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
postaci graficzne z liczbami zespolonymi
Podstaw: z = x+iy; wtedy: rez = x, imz = y
|x+iy - ix| |x +i(y-x)| = 0)
Liczymy moduł i podnosimy wszystko do kwadratu:
x^2 + (y-x)^2 jak widać, jest to linia prosta
|x+iy - ix| |x +i(y-x)| = 0)
Liczymy moduł i podnosimy wszystko do kwadratu:
x^2 + (y-x)^2 jak widać, jest to linia prosta