czy \(\displaystyle{ arg(z_1 z_2) = arg(z_1) arg(z_2)}\) czy \(\displaystyle{ arg(z_1 z_2) = arg(z_1) + arg(z_2)}\) ?
pozdrawiam!
argument zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
argument zespolonej
Zdecydowanie to drugie
[ Dodano: 4 Maj 2008, 21:32 ]
Niech \(\displaystyle{ z_{1}=|z_{1}|(cos\alpha_{1}+isin\alpha_{1}),z_{2}=|z_{2}|(cos\alpha_{2}+isin\alpha_{2})}\), wtedy \(\displaystyle{ z_{1}z_{2}=|z_{1}z_{2}|((cos\alpha_{1}cos\alpha_{2}-sin\alpha_{1}sin\alpha_{2})+i(sin\alpha_{1}cos\alpha_{2}+cos\alpha_{1}sin\alpha_{2}))=|z_{1}z_{2}|(cos(\alpha_{1}+\alpha_{2})+isin(\alpha_{1}+\alpha_{2}))}\)
[ Dodano: 4 Maj 2008, 21:32 ]
Niech \(\displaystyle{ z_{1}=|z_{1}|(cos\alpha_{1}+isin\alpha_{1}),z_{2}=|z_{2}|(cos\alpha_{2}+isin\alpha_{2})}\), wtedy \(\displaystyle{ z_{1}z_{2}=|z_{1}z_{2}|((cos\alpha_{1}cos\alpha_{2}-sin\alpha_{1}sin\alpha_{2})+i(sin\alpha_{1}cos\alpha_{2}+cos\alpha_{1}sin\alpha_{2}))=|z_{1}z_{2}|(cos(\alpha_{1}+\alpha_{2})+isin(\alpha_{1}+\alpha_{2}))}\)