Równanie płaszczyzny

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Lyor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2007, o 00:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Równanie płaszczyzny

Post autor: Lyor »

Witam. Prosiłbym o pomoc w następującym zadaniu:

Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P(a, b,-6),}\) \(\displaystyle{ (a, b)\in R}\) i prostopadłej do 1: \(\displaystyle{ x+y+z-5=0}\) oraz 2: \(\displaystyle{ x-y+z=0,}\) gdzie \(\displaystyle{ a(2+3i)+b(4-5i)=6-2i}\)

Z góry wielkie dzieki!!!
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: mol_ksiazkowy »

eh musi miec postac x-z=D, gdzie stała wyliczysz wstawiajac punkt P, a wpierw sobie a i b ,wylicz
Lyor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2007, o 00:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Równanie płaszczyzny

Post autor: Lyor »

Nie za bardzo się łapie w tym. a=1, b=1 i co dalej ?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: mol_ksiazkowy »

P(1,1. -6), tj x-z=7
ODPOWIEDZ