szereg i granica - zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
yaro84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 22 paź 2007, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: k-ce
Podziękował: 4 razy

szereg i granica - zespolone

Post autor: yaro84 »

Siema, mam 2 przykłady:
1) Zbadać zbieżność szeregu:

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(-i)^n \cdot n}{(2+i)^{2n}}}\) moim zdaniem trzeba skorzystać z kryterium Cauchy'ego

2) Obliczyć granicę ciągu:

\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} (| 1 + \frac{2+i}{n} |)^n}\)

Dzięki, pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ