Pierwiastek z -4
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 4 razy
Pierwiastek z -4
Jak obliczyć pierwiastek z liczby -4 ?
Tyle wiem:
\(\displaystyle{ \sqrt{-4}=x+yi\\
-4=x^2-y^2+2xyi\\
\begin{cases}
x^2-y^2=-4\\
2xy=0
\end{cases}}\)
Tylko jakoś ten układ równań mi nie wychodzi...
Prosiłbym o pomoc
Edit:
Do usunięcia, poradziłem sobie.
Tyle wiem:
\(\displaystyle{ \sqrt{-4}=x+yi\\
-4=x^2-y^2+2xyi\\
\begin{cases}
x^2-y^2=-4\\
2xy=0
\end{cases}}\)
Tylko jakoś ten układ równań mi nie wychodzi...
Prosiłbym o pomoc
Edit:
Do usunięcia, poradziłem sobie.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2008, o 13:26 przez ziggurad, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Pierwiastek z -4
Z drugiego równania x=0 lub y=0. Patrząc na pierwsze równanie stwierdzam, że x=0:
\(\displaystyle{ -y^2 = -4 \\
y^2 = 4 \\
y= 2 \\
\sqrt{-4} = 2i}\)
\(\displaystyle{ -y^2 = -4 \\
y^2 = 4 \\
y= 2 \\
\sqrt{-4} = 2i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 lis 2018, o 07:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Pierwiastek z -4
\(\displaystyle{ \sqrt{-4}=\sqrt{-1\cdot4}=\sqrt{4}\sqrt{-1}=\pm2i}\) gdzie i jest jednostką urojoną
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Pierwiastek z -4
Pomijając już archeologiczność tego wpisu, to zupełnie nie jest jasne, skąd wziąłeś ten wynik.Amamadeusz pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{4}\sqrt{-1}=\pm2i}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 lis 2018, o 07:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Re: Pierwiastek z -4
\(\displaystyle{ \sqrt{4}=\pm2\n}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=i}\)
\(\displaystyle{ \pm2\cdot i=\pm2i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=i}\)
\(\displaystyle{ \pm2\cdot i=\pm2i}\)
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Pierwiastek z -4
No to niestety nieprawda.Amamadeusz pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{4}=\pm2\n}\)
I to też nieprawda.Amamadeusz pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=i}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 lis 2018, o 07:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Pierwiastek z -4
\(\displaystyle{ \sqrt{-4}=\sqrt{4}\sqrt{-1}=(*)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{4}=\pm2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=\pm i}\)
\(\displaystyle{ (*)=(\pm2)(\pm i)=\pm 2i}\)
Czy teraz się zgadza? Dlaczego nieprawda, że \(\displaystyle{ \sqrt{4}=\pm2}\)?
\(\displaystyle{ \sqrt{4}=\pm2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=\pm i}\)
\(\displaystyle{ (*)=(\pm2)(\pm i)=\pm 2i}\)
Czy teraz się zgadza? Dlaczego nieprawda, że \(\displaystyle{ \sqrt{4}=\pm2}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Pierwiastek z -4
Nie, z definicji pierwiastek arytmetyczny z liczby rzeczywistej jest dodatni.Amamadeusz pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{-4}=\sqrt{4}\sqrt{-1}=(*)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{4}=\pm2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=\pm i}\)
\(\displaystyle{ (*)=(\pm2)(\pm i)=\pm 2i}\)
Czy teraz się zgadza? Dlaczego nieprawda, że \(\displaystyle{ \sqrt{4}=\pm2}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 lis 2018, o 07:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Pierwiastek z -4
Ale pierwiastkami algebraicznymi z 4 są liczby 2 oraz -2, ponieważ
\(\displaystyle{ 2^{2}=4}\)
i
\(\displaystyle{ (-2)^{2}=4}\)
zgadza się?
\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=\pm i}\)
A to się zgadza?
\(\displaystyle{ 2^{2}=4}\)
i
\(\displaystyle{ (-2)^{2}=4}\)
zgadza się?
\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=\pm i}\)
A to się zgadza?
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Pierwiastek z -4
Zgadza się.Amamadeusz pisze:Ale pierwiastkami algebraicznymi z 4 są liczby 2 oraz -2, ponieważ
\(\displaystyle{ 2^{2}=4}\)
i
\(\displaystyle{ (-2)^{2}=4}\)
zgadza się?
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Pierwiastek z -4
To jest tak naprawdę (używany) skrót myślowy.Amamadeusz pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=\pm i}\)
A to się zgadza?
JK