Oblicz wartość wyrażeń - podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 lut 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 100lica
- Podziękował: 4 razy
Oblicz wartość wyrażeń - podstawy
Witam,
mam takie zadanie ze szkoły. Proszę o pomoc, bo nie wiem od której strony sie za to zabrać.
Czy mimo tego że mam podać w postaci algebraicznej to powinienem i tak liczyć to opierając się na Twierdzeniu de Moivre'a?
Oblicz wartości podanych wyrażeń (wyniki podać w postaci algebraicznej)
1. \(\displaystyle{ (1-i) ^{12}}\)
Bardzo proszę tylko krok po kroku
mam takie zadanie ze szkoły. Proszę o pomoc, bo nie wiem od której strony sie za to zabrać.
Czy mimo tego że mam podać w postaci algebraicznej to powinienem i tak liczyć to opierając się na Twierdzeniu de Moivre'a?
Oblicz wartości podanych wyrażeń (wyniki podać w postaci algebraicznej)
1. \(\displaystyle{ (1-i) ^{12}}\)
Bardzo proszę tylko krok po kroku
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Oblicz wartość wyrażeń - podstawy
No to trzeba miec postac trygonometryczna by zastosowac wzor de Moivre'a:
\(\displaystyle{ 1-i=\frac{2}{\sqrt{2}}\left( \frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2}i \right)=
\sqrt{2}\left( \frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2}i \right)=
\sqrt{2}\left( \cos \frac{7\pi}{4} +i\sin \frac{7\pi}{4} \right)=w\\
w^{12}=\left[\sqrt{2}\left( \cos \frac{7\pi}{4} +i\sin \frac{7\pi}{4} \right) \right] ^{12}=
2^6[\cos (21\pi)+i\sin (21\pi)]=
2^6[\cos (\pi)+i\sin (\pi)]=
64(-1+0\cdot i)=-64}\)
Chyba nigdzie bledu zadnego nie walnalem POZDRO
\(\displaystyle{ 1-i=\frac{2}{\sqrt{2}}\left( \frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2}i \right)=
\sqrt{2}\left( \frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2}i \right)=
\sqrt{2}\left( \cos \frac{7\pi}{4} +i\sin \frac{7\pi}{4} \right)=w\\
w^{12}=\left[\sqrt{2}\left( \cos \frac{7\pi}{4} +i\sin \frac{7\pi}{4} \right) \right] ^{12}=
2^6[\cos (21\pi)+i\sin (21\pi)]=
2^6[\cos (\pi)+i\sin (\pi)]=
64(-1+0\cdot i)=-64}\)
Chyba nigdzie bledu zadnego nie walnalem POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 lut 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 100lica
- Podziękował: 4 razy
Oblicz wartość wyrażeń - podstawy
Dzięki, tyle samo mi wyszło na kalkulatorze, wiec błędu raczej nie walnąłeś
Czyli jednak trzeba brnąć przez Moivre'a.
Teraz zostało tylko zrozumiec co skąd sie wzięło
pozdrawiam
Jedno pytanie co do tego fragmentu
Czyli jednak trzeba brnąć przez Moivre'a.
Teraz zostało tylko zrozumiec co skąd sie wzięło
pozdrawiam
Jedno pytanie co do tego fragmentu
Powiedz mi co się stało z tym 21 ?soku11 pisze: \(\displaystyle{ 2^6[\cos (21\pi)+i\sin (21\pi)]=
2^6[\cos (\pi)+i\sin (\pi)]=}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Oblicz wartość wyrażeń - podstawy
Tzn nie trzeba wcale Mozesz skorzystac ze wzoru Newtona:
\(\displaystyle{ (a+b)^n=\sum_{k=0}^{n} {n\choose k}a^{n-k}\cdot b^k}\)
Jednak nie polecam tak tego liczyc bo mozna zrobic maaaase bledow przy rachunkach. POZDRO
[ Dodano: 22 Marca 2008, 23:45 ]
\(\displaystyle{ \cos (21\pi)=\cos(20\pi+\pi)=\cos(\pi)}\)
Standardowy wzor z trygonometrii POZDRO
\(\displaystyle{ (a+b)^n=\sum_{k=0}^{n} {n\choose k}a^{n-k}\cdot b^k}\)
Jednak nie polecam tak tego liczyc bo mozna zrobic maaaase bledow przy rachunkach. POZDRO
[ Dodano: 22 Marca 2008, 23:45 ]
\(\displaystyle{ \cos (21\pi)=\cos(20\pi+\pi)=\cos(\pi)}\)
Standardowy wzor z trygonometrii POZDRO
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Oblicz wartość wyrażeń - podstawy
Co prawda na liczbach zespolonych znam się tyle, że \(\displaystyle{ i^2=-1}\) , no ale tak zajrzałem niechcący i sądzę, że da się to zrobić prościej :
\(\displaystyle{ (1-i)^{12}=((1-i)^2)^6=(1-2i+i^2)^6=(1-2i-1)^6=(-2i)^6 = \\ =(4i^2)^3=(-4)^3=-64}\)
Wesołych Świąt
\(\displaystyle{ (1-i)^{12}=((1-i)^2)^6=(1-2i+i^2)^6=(1-2i-1)^6=(-2i)^6 = \\ =(4i^2)^3=(-4)^3=-64}\)
Wesołych Świąt
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 lut 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 100lica
- Podziękował: 4 razy
Oblicz wartość wyrażeń - podstawy
No to faktycznie krótszy sposób.
Dzieki,
a czy da sie tak samo krótko rozpisać:
\(\displaystyle{ (1+\sqrt{3i})^8}\) ? czy to juz lepiej liczyc tym dłuższym sposobem ?
I oczywiście równiez Wesołych Świąt
--
Tym dłuższym sposobem dotarłem do postaci:
\(\displaystyle{ [2(cos \frac{\pi}{3}+isin \frac{\pi}{3} )]^8}\)
co moge dalej ?
Dzieki,
a czy da sie tak samo krótko rozpisać:
\(\displaystyle{ (1+\sqrt{3i})^8}\) ? czy to juz lepiej liczyc tym dłuższym sposobem ?
I oczywiście równiez Wesołych Świąt
--
Tym dłuższym sposobem dotarłem do postaci:
\(\displaystyle{ [2(cos \frac{\pi}{3}+isin \frac{\pi}{3} )]^8}\)
co moge dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Oblicz wartość wyrażeń - podstawy
Zakladam, ze to i powinno byc poza pierwiastkiem.
Krotszym raczej nie wyjdzie, bo sie nic nie uprosci. Chociaz mozesz probowac podnosic w kolko do potegi drugiej, tj:
\(\displaystyle{ ((1+\sqrt{3}i)^2)^4=(1+2\sqrt{3}i+3i^2)^4=
(1+2\sqrt{3}i-3)^4=
(2\sqrt{3}i-2)^4=
16(\sqrt{3}i-1)^4=
16((\sqrt{3}i-1)^2)^2=
16(3i^2-2\sqrt{3}i+1)^2=
16(-3-2\sqrt{3}i+1)^2=
16(-2-2\sqrt{3}i)^2=
16(2+2\sqrt{3}i)^2=
64(1+\sqrt{3}i)^2=
64(1+2\sqrt{3}i+3i^2)=
64(1+2\sqrt{3}i-3)=
64(2\sqrt{3}i-2)=
128(\sqrt{3}i-1)}\)
A dluzszym dalej otrzymujesz ze wzoru de Moivre'a:
\(\displaystyle{ =2^8(\cos \frac{8\pi}{3}+i\sin \frac{8\pi}{3})=
...}\)
POZDRO
Krotszym raczej nie wyjdzie, bo sie nic nie uprosci. Chociaz mozesz probowac podnosic w kolko do potegi drugiej, tj:
\(\displaystyle{ ((1+\sqrt{3}i)^2)^4=(1+2\sqrt{3}i+3i^2)^4=
(1+2\sqrt{3}i-3)^4=
(2\sqrt{3}i-2)^4=
16(\sqrt{3}i-1)^4=
16((\sqrt{3}i-1)^2)^2=
16(3i^2-2\sqrt{3}i+1)^2=
16(-3-2\sqrt{3}i+1)^2=
16(-2-2\sqrt{3}i)^2=
16(2+2\sqrt{3}i)^2=
64(1+\sqrt{3}i)^2=
64(1+2\sqrt{3}i+3i^2)=
64(1+2\sqrt{3}i-3)=
64(2\sqrt{3}i-2)=
128(\sqrt{3}i-1)}\)
A dluzszym dalej otrzymujesz ze wzoru de Moivre'a:
\(\displaystyle{ =2^8(\cos \frac{8\pi}{3}+i\sin \frac{8\pi}{3})=
...}\)
POZDRO