Różnica liczb.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
climbwave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 mar 2008, o 22:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Różnica liczb.

Post autor: climbwave »

Mam do oblicznia liczbe zespoloną i :

(1- \(\displaystyle{ \sqrt{} 2}\)i)-(\(\displaystyle{ \sqrt{} 3}\)i-6i)i =
(1+\(\displaystyle{ \sqrt{} 2}\)i)-(\(\displaystyle{ \sqrt{} 3}\)i+6) =1-\(\displaystyle{ \sqrt{} 3}\)i-\(\displaystyle{ \sqrt{} 2}\)i+6 = 7 - i (\(\displaystyle{ \sqrt{} 3}\)+\(\displaystyle{ \sqrt{} 2}\))

Coś źle robie ale co??

Prosze o pomoc

---------------------------------------------------------------------------------------
poprawiam zadanie
(1- \(\displaystyle{ \sqrt{} 2}\)i)-(\(\displaystyle{ \sqrt{} 3}\)-6i)i =

W drugim nawiasie za pierwiastek z 3 nie ma i. Czy w takim wyapdku również mnożymy przez i ??
Ostatnio zmieniony 20 mar 2008, o 00:58 przez climbwave, łącznie zmieniany 1 raz.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Różnica liczb.

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ (1-\sqrt{2}i)-(\sqrt{3}i-6i)i=
1-\sqrt{2}i-(\sqrt{3}i^2-6i^2)=
1-\sqrt{2}i-(-\sqrt{3}+6)=
1-\sqrt{2}i+\sqrt{3}-6=
\sqrt{3}--5-\sqrt{2}i}\)


POZDRO
ODPOWIEDZ