trójkąt i prostokąt a liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
yaro84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 22 paź 2007, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: k-ce
Podziękował: 4 razy

trójkąt i prostokąt a liczby zespolone

Post autor: yaro84 »

Cześć, mam takie przykłady:
1) Niech \(\displaystyle{ |z_{1}| = |z_{2}| = |z_{3}| = 1}\). Wykazać, że na to, by liczby \(\displaystyle{ z_{1}, z_{2}, z_{3}}\) były wierzchołkami trójkąta równobocznego, potrzeba i wystarcza, by
\(\displaystyle{ z_{1} + z_{2} + z_{3} = 0}\).

2) Niech \(\displaystyle{ |z_{k}| = 1, k = 1, 2, 3, 4}\). Wykazać, że na to, by liczby zespolone \(\displaystyle{ z_{k}}\) były wierzchołkami prostokąta, potrzeba i wystarcza, by \(\displaystyle{ z_{1} + z_{2} + z_{3} + z_{4} = 0}\).

Dzięki.
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

trójkąt i prostokąt a liczby zespolone

Post autor: Sir George »

To zadania 1.1.10 i 1.1.11 ze "Zbioru zadań z funkcji analitycznych" Jana Krzyża. Na końcu są wskazówki do rozwiązań...

Pozdrawiam,
fendur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 paź 2015, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

trójkąt i prostokąt a liczby zespolone

Post autor: fendur »

wykopuje, akurat nie mam tej książki, ktoś mógłby podać te podpowiedzi?
ODPOWIEDZ